You are currently viewing Subvenția pentru lână, acordată fermierilor, a fost anulată de Ministerul Agriculturii

Subvenția pentru lână, acordată fermierilor, a fost anulată de Ministerul Agriculturii

După ce, inițial, ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că programul prin care crescătorii de ovine beneficiau de ajutor de minimis pentru lâna valorificată cu acte va suferi modificări, în final s-a decis ca acest sprijin de la bugetul de stat să fie complet anulat.
Programul pentru lână va fi retras de Ministerul Agriculturii de la plată în 2020. Potrivit unui proiect de Hotărâre a Ministerului Agriculturii, postat pe pagina proprie, schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii” va fi abrogată. Dacă în alte situații, proiectele MADR erau însoțite de o expunere de motive, acum documentul publicat este unul simplu, fără explicații.
La începutul anului, Adrian Oros le-a promis fermierilor că pentru a se evita frauda, sprijinul va fi limitat la 4 kilograme de lână pentru fiecare oaie a solicitantului.

Oierilor li s-a promis că subvenția va fi mutată la APIA. Oierilor li s-a spus că plata se va face pe cap de animal și că nu mai au nevoie de adeverința de la centrele de colectare.

Reamintim că acest ajutor a fost aprobat în premieră în anul 2017 când crescătorii de ovine au primit un sprijin financiar de 1 lei/kg pentru lâna comercializată.

Schema de ajutor de minimis a avut o finanțare de 36 de milioane de lei iar banii s-au asigurat de la bugetul de stat. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu putea depăși suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Derularea sprijinului s-a făcut prin direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București.

Beneficiarii au fost persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, persoanele juridice și orice forme asociative cu personalitate juridică. De asemenea, beneficiarii trebuiau să dețină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.
În 2019, subvenția pe lână a fost majorată de la 1 leu pe kilogram la 2 lei pe kilogram. Oierii s-au plâns însă că samsarii, cei care le eliberau factura obligatorie pentru dosarul care se depunea la Direcția Agricolă, le impuneau în unele cazuri crescătorilor chiar sume de bani pentru a le prelua lâna.