Asistăm la o gravă criză a autorității. Instituții diverse își reclamă dreptul de a judeca oameni și situații având la îndemână instrumentul mediatizării. Se încearcă, fără prea mari șanse de reușită, diabolizarea unora și incontestabila dreptate roz a altora. Avem experiența tristă, ca popor, a unei propagande mincinoase de cea mai joasă speță. Adevărul este sacrificat constant în numele unor imperative de moment, construite abil pe emoțiile primare ale oamenilor, în special frica. Suntem amenințați de la cel mai înalt nivel, arătați cu degetul și priviți cu răutate. Lipsa unei autorități reale este evidentă: poporul nu înțelege cât de mult i se vrea binele. Amendat și îngrădit de reguli ce se schimbă de la o zi la alta, românul se încăpățânează să își apere libertatea și credința.
Pasajul evanghelic de astăzi indică o posibilă cauză a acestei „neascultări”, fără a sugera, firește, posibile interpretări discriminatorii: „după un străin ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.” Păstorul (conducătorul) autentic este urmat în mod firesc de oi. Argumentul nu e bâta modelatoare a organului de ordine, ci faptul că omul se simte protejat, iubit, respectat de cel care îl conduce.
Exemplul conducătorului creștin sau încreștinat nu lipsește din istoria acestui neam greu încercat. Nu e ușor să îți iubești propriul popor, așa cum nici iubirea față de oameni nu e la îndemâna oricui. Cere sacrificiu și exemplu personal, nu sfidare și răspăr față de cei de la care pretinzi ascultare. De asemenea, necesită o viziune coerentă și credibilă, în acord cu o înțelegere cuprinzătoare a ființei umane.
A-i cinsti pe cei care s-au arătat „întocmai cu Apostolii” nu-i o chestiune ce ține de un trecut îndepărtat, idealizat mai mult sau mai puțin, ci oferă perspectiva unei atitudini profund umane și creștine. Înseamnă a-ți iubi poporul care ți-a acordat încrederea de a-l conduce spre o viață mai bună: fără compromisuri, amenințări și ură instituționalizată. Probabil că mulți nu vor fi recunoscători dar, când se vor fi liniștit toate, istoria autentică va fi avut răgazul unei judecăți echilibrate. Adevărul ne va face liberi…
Preot Alin Marian Pleșa, profesor la Seminarul Teologic “Sfântul Ioan Gură de Aur” Târgoviște