Moștenitorii familiei Sturdza au donat Ministerului Culturii conacul Vârnav-Liteanu din județul Suceava

Moştenitorii familiei Sturza au donat un conac și un teren de 150.000 de metri pătrați, proprietăți situate în județul Suceava.

Proprietățile vor fi folosite de Ministerul Culturii pentru a dezvolta un centru pentru restauratorii culturali, a anunțat șeful Cancelariei premierului.

„O hotărâre de Guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donaţii făcute de moştenitorii familiei Sturza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrașți, în comuna Liteni, judeţul Suceava, donaţie făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donaţie importantă în domeniul cultural pe care Guvernul a adoptat-o prin acest act normativ în şedinţa de guvern de astăzi (joi – n.red.)”, a precizat Ionel Dancă.

Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aflat în Germania.

Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

3882 More posts in ACTUAL category
Recommended for you

Avocata Monica Anton, fost viceprimar de Piatra-Neamț și apărător al colonelului de Jandarmi Sebastian Cucoş,...