You are currently viewing Cum poate face Cineva minuni? – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Cum poate face Cineva minuni? – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Cum poate face Cineva minuni?

Imposibilul devine posibil, orbul vede, iar „ucenicii lui Moise”, cu ochi de văzut și urechi de auzit, ar fi avut toate șansele să creadă că Iisus este Hristosul. Așa de mult suntem atașați de experiența cotidianului încât nu mai credem în prezența minunată a lui Dumnezeu. Plictisiți și conformiști, încercăm să aducem totul la nivelul înțelegerii noastre: dacă nu credem noi, nu poate să mai creadă nimeni. Orbii trebuie să rămână orbi, păcătoșii sunt doar aceia pe care îi catalogăm noi și, bineînțeles, Sâmbăta nu permite niciun fel de lucrare, nici măcar a Lui.
O lume care crede într-un Dumnezeu de muzeu, al trecutului, cuminte, Care ne-a lăsat un set de reguli precise, imposibil de încălcat. E mai bine așa pentru un establishment religios transformat într-un soi de poliție a spiritului. Pur și simplu nu poate crede în minunea vindecării orbului din naștere! Găsește doar motive pentru a-L reduce pe Domnul la nivelul unui simplu impostor.
Dumnezeul patriarhilor și profeților este, însă, viu. Venit la ai Săi, vorbește oamenilor despre Împărăția Lui. În aceasta orbii văd, șchiopii merg, morții înviază. Vindecă rănile unei umanități bolnave și înstrăinate de Izvorul Vieții. Deschide ochii oamenilor ca să-L vadă și să creadă în El. Când se petrece acest lucru, ca și în cazul acestui fost orb, oamenii recunosc cu greu noua stare a celui pe care-l credeau de nevindecat. Cel vindecat prinde curaj, își recuperează viața pierdută și se închină recunoscător Celui Care e Lumina lumii. De acum vede ceea ce ar fi trebuit să vadă abilii cunoscători ai Legii. Le oferă simplitatea unei mărturii despre Hristos: „Tocmai în aceasta stă minunea: că voi nu ştiţi de unde este, iar El mi-a deschis ochii. Şi noi ştim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi; dar, dacă este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acela îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii unui orb din naştere.”
Istoria se repetă. Pentru unii e mai confortabil să caute motive rezonabile pentru a nu crede. Credința ne transformă interior, ne luminează, ne oferă vedere autentică pentru că Dumnezeu schimbă viețile oamenilor în bine. Le oferă mângâiere și sens, tărie și curaj, înțelepciune și răbdare. El e Lumină pentru toți, dar numai cei care au ochi de văzut Îl văd și cei care au urechi de auzit ca să-I asculte glasul…

Pr. Alin Marian Pleșa, profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște