Daniela Zoe, manager zonal al Salvați Copiii România, cu o intensă activitate în județul Dâmbovița, ne-a vorbit despre proiectele la nivel național, dar și la nivel local desfășurate în această perioadă complicată pentru copii și familiile acestora, generată de pandemia de Covid-19.
Extinderea pandemiei cauzate de SARS-CoV-2 în România a avut ca efect imediat declararea stării de urgență, decizie care a determinat izolarea familiilor la domiciliile lor și schimbări drastice privind rutina educațională a copiilor.
Mai mult decât atât, numeroase activități economice au fost suspendate, ceea ce a afectat pe termen nelimitat veniturile părinților și accesul la alimente de bază în această perioadă. În această situație excepțională, au fost necesare măsuri care au trimis populația în izolare la domiciliu, unitățile de învățământ sunt închise, parcurile la fel, adulții sunt în șomaj tehnic sau și-au pierdut locurile de muncă.
Cele 2 milioane de români care au emigrat pentru locuri de muncă permanente ori sezoniere în alte țări, blocate în prezent, nu-și vor mai putea sprijini familiile din România, adâncind problemele economice ale acestora.
Deși copiii nu constituie o prioritate în acțiunile guvernamentale, ei sunt în fapt extrem de vulnerabili din punct de vedere al accesului la servicii medicale, educație și sănătate emoțională.
Prin închiderea grădinițelor și școlilor, 35,7% dintre copiii români, adică acei 1.300.000 de copii afectați de sărăcie și excluziune socială, vor avea de suferit diverse privațiuni, izolarea lor și a părinților lor conducând la creșterea decalajului educațional între aceștia și ceilalți copii și punându-le în pericol sănătatea și chiar supraviețuirea.
SALVAȚI COPIII ȘI-A STABILIT, ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ, DOUĂ MARI PRIORITĂȚI: DOTAREA SPITALELOR ȘI ASIGURAREA SUPORTULUI COMPLEX PENTRU COPIII VULNERABILI.
Binele copiilor este în continuare preocuparea organizației, iar acțiunile noastre nu se suspendă, ci se transformă, adaptându-se la noul context și la problemele fără precedent cu care se confruntă familiile vulnerabile din România.
În această perioadă și în săptămânile care urmează Salvați Copiii Dâmbovița a CONTINUAT ACTIVITĂȚILE EDUCAȚIONALE ȘI DE PROTECȚIE PENTRU 150 DE COPII VULNERABILI, elevi ai școlilor partenere : Școala Mihai Viteazul, Școala Radu cel Mare și Colegiul Național Constantin Cantacuzino.
În Dâmbovița, Salvați Copiii își intensifică eforturile de sprijinire și protecție a beneficiarilor sociali, cu înlocuirea celor mai multe activități directe cu cele de la distanță și concentrându-ne pe garantarea accesului la educație și la suport material de urgență pentru copii și părinți sau persoane în grija cărora sunt copiii.
Totodată, reprezentanții Salvați Copiii Dâmbovița intervin direct în sprijinul beneficiarilor în situații urgente, cu respectarea cerințelor și recomandărilor autorităților locale privind prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, având ca grup țintă peste 150 de copii (copii din medii defavorizate socio-economic, copii cu părinții la muncă în străinătate,) prin următoarele activități:
• Monitorizarea telefonică zilnică a situației și nevoilor copiilor/familiilor care sunt în atenția organizației de catre membrii echipei locale (asistent social, psiholog și cadre didactice).
• Asigurarea necesarului de alimente(tichete sociale), produse de strictă necesitate, produse igienico-sanitare, dezinfectanți. De asemena, oferim suport și pentru familii cu copii care ne-au solicitat ajutorul în aceasta perioadă, în urma condițiilor actuale de izolare socială și a pierderii surselor de venit.
• Caderele didactice ofera sprijin educațional online/telefonic copiilor, în grupuri mici sau individual,folosind telefonul/tableta/PC, pentru copiii care dețin. Pentru a facilita accesul la acest tip de servicii și extinde modul de lucru mențonat și pentru copiii ale căror familii nu dispun de mijloacele necesare (telefoane, tablete, PC), Salvati Copiii a inițiat demersuri de identificare de surse de finanțare pentru achiziționarea de tablete(cu sim-uri cu internet).
Cu sprijinul Orange România, vom sprijini cu tablete si internet nelimitat 30.000 de elevi și profesori la nivel național.În Dâmbovita au ajuns deja, și au fost distribuite 50 tablete cu sim-uri cu internet.
De asemenea, cadrele didactice au distribuit cărți, materiale educative și jocuri, pentru a sprijni familiile în organizarea de activității.
• Voluntarii noștri sunt, de asemenea, implicații în activitățile de suport educațional, campanii de străngere de fonduri 3,5%, campania SALVEZ CU POVEȘTI, campanii de informare Alegeri Sanatoase, Drepturile Copilului, Ora de Net, Covid-19.
• Consilierea psihologică și socială (onlaine/telefonic)a copiilor și părinților din țară și străinătate. Pe lăngă problemele generale tratate în cadrul ședințelor de consiliere, sunt abordate aspecte specifice legate de modul de gestionare a anxietății și panicii , de necsitatea de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID -19, de organizarea zilnică a activitățiilor copiilor în condiții de izolare, etc.
CUM AM REUȘIT???? prin dăruire, implicare, pasiune, provocare și dragoste față de oameni și ceea ce facem.
ÎMPREUNĂ REUȘIM!
Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului.
În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.
Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora.
În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.