Digital sau manual? Bluetooth sau GPS? Centralizat sau descentralizat? Statele americane sunt împărțite pe metodele “contact tracing” bazate pe abordări diferite ale tehnologiei și libertăților civile.
Pentru unii guvernanți americani, tehnologia smartphone-ului este singura modalitate de a intensifica eforturile de identificare a persoanelor susceptibile de a răspândi boala. Alții au evitat eforturile de urmărire digitală, însă au angajat echipe pentru a localiza indivizi care au fost în apropierea unei persoane infectate. Cu ambele sisteme, preocupările rămân în privința vieții private și a supravegherii guvernamentale.
“Încă nu știm dacă vor funcționa astfel de metode, dar știm că în prezent de lipsesc multe dintre protecțiile necesare pentru a ne feri de abuz sau exces”, a spus Neema Singh Guliani, de la influenta asociație a drepturilor civile ACLU.
Gigantii Apple și Google au pus la dispoziția autorităților din domeniul sănătății din întreaga lume, soluția lor de a construi o aplicație de urmărire a contactelor prin Bluetooth. Douăzeci și două de țări de pe cinci continente au solicitat accesul la interfața de programare, dar numai trei state americane au fost de acord, scrie Boursorama. În schimb, mai multe au lansat propria aplicație fără Google și Apple, ca în Europa, unde sunt dezvoltate sisteme de urmărire concurente.
Aplicația „Crush Covid” din Rhode Island a fost dezvoltată de o companie cu sediul în India și folosește detectarea locației prin GPS și notificări pe telefonul utilizatorului.
Healthy Together din Utah folosește un sistem similar, promitând în același timp ștergerea datelor despre locație și Bluetooth după 30 de zile. Dar dacă se folosesc aplicații incompatibile, ar putea fi mult mai dificil să urmărești oamenii dacă se mută dintr-un stat în altul. Pentru a fi eficiente, supravegherea contactelor digitale trebuie să privească până la 60% din populație, potrivit unor cercetători. Dar, în Utah, la o lună de la disponibilitate, aplicația „Healthy Together” a fost descărcată doar de 45.000 de persoane, mai puțin de 2% din populația acestui stat vestic al țării. Pentru a obține o participare largă, „guvernele și furnizorii de aplicații trebuie să se asigure că există protecții puternice de confidențialitate”, a declarat Lauren Sarkesian, de la Institutul Tehnologic al Fundației New America.
Cu toate acestea, potrivit unui sondaj realizat de institutul PSB, două treimi dintre americani erau suspecti de guvernul lor în gestionarea datelor lor personale în perioadele de pandemie. Unele mari state au optat pentru urmărirea contactelor „de modă veche”, angajând oameni pentru a apela cei cu risc de infecție, un proces laborios care prezintă propriile provocări. Conform estimărilor inițiale, 100.000 de angajați noi, „urmăritori”, ar fi necesari pentru întreg teritoriul american. Zeci de experți în sănătate publică au solicitat Congresului, într-o scrisoare deschisă, eliberarea a 12 miliarde de dolari pentru a crește dramatic numărul acestor urmăritori, la cel puțin 180.000. Se estimează că 17.000 sunt în New York și cel puțin 10.000 în California. Massachusetts a condus mișcarea cu angajarea a 1.000 de persoane și eforturi similare sunt în desfășurare în Maryland, Virginia, Indiana și alte state. Dar pentru experți, sistemele digitale vor fi mai rapide și mai eficiente decât căutarea manuală, lentă și imprecisă, care se bazează pe amintirile oamenilor și care omite interacțiunile pe care un pacient le-ar fi avut cu străinii. Unele jurisdicții caută un control centralizat prin intermediul agențiilor de sănătate și să utilizeze locația GPS prin satelit – ceea ce firmele tehnologice nu vor permite din cauza preocupărilor legate de confidențialitate.
“Miza unor astfel de aplicații este, după părerea mea, o măsură de siguranță suplimentară potențial utilă care umple un gol creat de provocările actuale. Orice schimbare va afecta utilizatorii din fiecare țară din lume, creând riscuri ca guvernele să poată folosi abuzuri împotriva drepturilor omului”, spune Jules Polonetsky, coordonator al grupului Future of Privacy Forum.