You are currently viewing VALENTIN CALCAN: Nici turismul nu poate exista cu ZERO venituri!

VALENTIN CALCAN: Nici turismul nu poate exista cu ZERO venituri!

O știre din USA TODAY m-a întristat: compania Hertz a intrat în faliment la 102 ani de la înființare. Am închiriat de multe ori mașini de la ei. Am considerat-o de fiecare dată o companie premium cu servicii premium care iată, moare din cauza unui virus. Nu a murit din cauza celui de-al doilea război mondial, din cauza crizei petrolului sau a lui 9/11. A murit acum pentru că așa cum declara Kathryn Marinello fost CEO : „no business is buid for zero revenue”. Compania nu a mai avut niciun venit de la începutul lui martie 2020 și în ciuda eforturilor disperate de a reduce rapid cheltuielile, inevitabilul s-a produs.
De peste ocean de la Hertz, am revenit cu gândul aici la noi acasă pentru că tot zero venituri înregistrează și industria turismului din România. Fix tot de la mijlocul lui martie 2020. Întristarea mi s-a transformat în spaimă. Cum ar fi ca de mâine, mii de afaceri cu sute de mii de angajați care aduceau cca 5% din PIB să dispară? Îi pasă cuiva din Guvern? Oare crede cineva din birourile de la București că dacă „au dat” un șomaj tehnic și acela limitat la cca 20% din indemnizațiile directorilor de prin ministere, se pot considera salvatorii industriei turismului? Dincolo de șomajul tehnic rămân restul cheltuielilor: amortizarea, energia, chiria, costul conservării activelor, licențele, taxele, impozitul specific, etc, etc. Toate aceste cheltuieli se achită din ZERO venituri. Adică fie din capitalul antreprenorilor, dacă-l mai au în condițiile în care industria era oricum subcapitalizată fie…faliment!
Lipsa unui viitor, al unui plan cert privind ridicarea interdicțiilor impuse prin fel de fel de ordonanțe militare, de urgență, ordine de ministru, de secretari de stat, de fel de fel de oameni cu funcții „la televizor”, omoară turismul. Încet și sigur! Mai rău este că ne omoară pe noi toți pentru că turismul dincolo de terase de fițe, de pantofi cu toc spre Babele și Sfinx înseamnă sănătate! Bucura Dumbravă scria în 1924 în Cartea Munților : „cereți pentru toți dreptul la odihnă în mijlocul naturei, dreptul la lumina soarelui, la aerul curat”. Dar, cine să o mai citească astăzi prin guvern pe cea care a deschis turismul în România alături de Mihai Haret, Valeriu Pușcariu sau Nestor Urechia? a transmis pe pagina personală de Facebook, Valentin Calcan, Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.