You are currently viewing Astăzi se împlinesc 25 de ani de la moartea lui Ștefan Bănică (senior) și 10 ani de la moartea lui Jean Constantin

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la moartea lui Ștefan Bănică (senior) și 10 ani de la moartea lui Jean Constantin

Pe 26 mai se împlinesc 25 de ani de la moartea lui Ștefan Bănică (senior) și 10 ani de la moartea lui Jean Constantin, doi actori uriași ai scenei românești, care au bucurat și impresionat publicul prin rolurile și interpretarea lor excepțională.

Sunt ambii născuţi la malul apei, în sud-estul ţării. Ştefan Bănică a văzut lumina zilei la 11 noiembrie 1933, în Călăraşi, iar Jean Constantin a venit pe lume la 21 august 1927, în Techirghiol. Şi amândoi au murit în aceeaşi zi, 26 mai, la câţiva ani distanţă: Ştefan Bănică în 1995, Jean Constantin în 2010.

ŞTEFAN BĂNICĂ (SENIOR) a fost unul dintre cei mai îndrăgiți actori și cântăreți români, din toate timpurile. Imposibil de imitat. Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet. Șarmant și mereu pus pe glume, câștiga simpatia publicului din prima secundă când își făcea apariția.

A absolvit Institutul de Teatru din Capitală în 1955 şi în timpul studenţiei facea figuraţie la teatrele bucureştene. A jucat la Teatrul CFR, la Teatrul Regional Bucureşti, pe scena Teatrului Bulandra, la Teatrul Naţional Radiofonic.

A fost și un cântăreț talentat și inimitabil. Piesele lui au fost în vogă: ”Îmi acordați un dans”, ”Cum am ajuns să te iubesc”, ”Hai, coșar, coșar”, ”Giogonda se mărită”.
Printre filmele în care a jucat se numără: Cel mai iubit dintre pământeni (1993), De ce trag clopotele, Mitică? (1982), Nea Mărin miliardar (1978), Păcală (1974), Brigada Diverse intră in acţiune (1970), Brigada Diverse in alertă (1971), Cîntecele mării (1970). Cine vorbește de Pristanda, celebrul personaj al lui Caragiale, se gândește la Ștefan Bănică Senior care număra steagurile atât de nostim, încât nu a putut fi egalat până acum.

JEAN CONSTANTIN este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de filme și nu a lipsit de la nici un Revelion. Ne-a părăsit la data de 26 mai 2010, la 81 de ani.

Cei mai mulți români nici nu și-ar fi închipuit vreun Revelion fără Jean Constantin. A făcut roluri uriașe în seria ”Brigada Diverse”, ”Toate pânzele sus” și în ”Nea Mărin miliardar”.

A debutat în 1965, în filmul ”Procesul alb”, iar în anul următor avea să devină foarte popular după ce a interpretat rolul Parpanghel în ”Haiducii”, cu Florin Piersic și Marga Barbu în rolurile principale.

Filmul a fost un mare succes în epocă și se difuzează și astăzi, spre bucuria telespectatorilor nostalgici. După seria ”Haiducilor lui Șaptecai”, urmează rolul Patraulea din seria ”Brigada Diverse”, rol memorabil și foarte îndrăgit de români.

Un alt rol de zile mari a fost Ismail, în Toate pânzele sus”.

Au urmat alte zeci de roluri, în teatru și în film.

Cei doi actori au dispărut dintre noi, dar au rămas în memoria noastră prin rolurile superbe pe care ni le-au dăruit în carierele lor excepționale.

Despre piese de teatru și filme vorbesc regizorii și criticii, despre actori vorbesc rolurile și publicul, …important este să ne meargă la suflet!

Sursa: Facebook Biblioteca Judeţeană Dâmbovița