You are currently viewing Laureat al Premiului Nobel: Cred că o epidemie se poate opri cu izolarea, dar este o armă foarte dură și foarte medievală

Laureat al Premiului Nobel: Cred că o epidemie se poate opri cu izolarea, dar este o armă foarte dură și foarte medievală

Profesorul Michael Levitt de la Universitatea Stanford, om de știință distins cu Premiul Nobel în 2013, este de părere că izolarea a cauzat mai multe decese decât a împiedicat și că Marea Britanie va scăpa de coronavirus în câteva săptămâni, conform unui interviu acordat publicației britanice The Telegraph.

Levitt a prezis corect traiectoria pandemiei și numărul de decese, în total dezacord cu profesorul Neil Ferguson, selectat de guvernul britanic pentru a creiona politica de izolare. Pe baza analizei sale, Levitt a estimat circa 50.000 de decese în Marea Britanie, în vreme ce Ferguson a prezis 500.000, dând astfel naștere unui „virus al panicii”, conform lui Levitt.

Levitt a câștigat Premiul Nobel pentru dezvoltarea unor modele complexe pentru sisteme chimice și a aplicat capacitățile sale de analiză și modelare pentru a estima traiectoria virusului.

„Cred că izolarea nu a salvat vieți. Cred că ne-a costat vieți. Poate că ne-a salvat de victime ale unor accidente rutiere, dar pagubele sociale – abuz domestic, divorțuri, alcoolism – au fost extreme. Și să nu uităm de cei care nu au fost tratați pentru alte boli în această perioadă”, a declarat Levitt.

„În Europa, nu cred că a fost vreo măsură care a oprit virusul, pur și simplu s-a epuizat și a dispărut”, crede Levitt, care, deși nu are studii epidemiologice, a prezis corect evoluția epidemiei în Marea Britanie.

De asemenea, de la început profesorul Levitt a fost de părere că virusul nu avea cum să ajungă la creșterea exponențială prevestită de profesorul Ferguson. „Există un număr imens de oameni care sunt asimptomatici, astfel încât eu sunt de părere că, la momentul la care Marea Britanie a impus măsurile de izolare, deja virusul era foarte răspândit”, a spus Levitt pentru The Telegraph.

Cred că o epidemie se poate opri cu izolarea, dar este o armă foarte dură și foarte medievală, iar această epidemie ar fi putut fi oprită eficient și cu alte măsuri de bun-simț, precum măștile sau distanțarea socială”, a spus el.

Problema cu epidemiologii este faptul că ei simt că e de datoria lor să sperie oamenii și să îi trimită în izolare, în distanțare socială. Așa că spui „vor fi un milion de morți”, iar când vezi că au fost doar 25.000 spui „este așa pentru că ați ascultat de sfatul meu”. Așa s-a întâmplat cu Ebola și cu gripa aviară”, a declarat Levitt pentru The Telegraph.

Sursa foto: Profimedia