Cazul George Floyd se transformă în anarhie. Ceea ce luni a început ca un protest antirasial pașnic s-a transformat într-un haos care a cuprins mai multe orașe din Statele Unite, spre marea îngrijorare a autorităților. Au fost proteste în peste 20 de orașe, inclusiv la New York, Washington și Los Angeles.
A fost înregistrat și primul deces. Un tânăr de 19 ani, care participa la o demonstrație în Detroit, a fost ucis după ce persoane necunoscute au deschis focul dintr-o mașină. Suspecții s-au făcut nevăzuți.
Sediul CNN din Atlanta a fost atacat de manifestanți care au devenit violenți, spărgând geamurile de la intrare și aruncând cu obiecte contondente, chiar și cu fumigene. La intrarea în sediu au fost așezați în dispozitiv polițiști echipați cu căști și scuturi, potrivit imaginilor transmise în direct de postul de televiziune.
Echipa CNN a fost arestată în direct de poliția din Minnesota în timp ce relata despre protestele izbucnite în urma morţii lui George Floyd. Ulterior jurnaliștii au fost puși în libertate, iar guvernatorul și-a cerut scuze.
Sancțiuni pentru vinovați
Polițistul care i-a ținut piciorul pe gât lui George Floyd în timp ce îl aresta, deși bărbatul afro-american se plângea că nu are aer, a fost inculpat pentru omor. Derek Chauvin a fost deja reținut și, dacă va fi găsit vinovat, riscă zeci de ani de închisoare.
În plus, soția lui a anunțat presa că a intentat divorț și se solidarizează cu familia bărbatului ucis.
Toți cei patru agenți de poliție care au fost implicați în incidentul cu George Floyd au fost concediați, iar Departamentul Justiției a anunțat că ancheta în acest caz a devenit „prioritate de top”.
Mai mulți polițiști au fost spitalizați în urma protestelor violente din Houston. Protestatarii au incendiat mașini de poliție și au avariat clădiri și au jefuit magazine. Peste 60 de oameni au fost arestați.
Cine a fost George Floyd
Un american de culoare prezentat drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei covid-19, a murit cu faţa la pământ şi gâtul sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, unde a venit din Texas pentru a începe o nouă viaţă, relatează AFP.
”Toată lumea îl iubea pe fratele meu”, declara Philonese Floyd marţi, la o zi după această moarte care a provocat manifestaţii în mai multe oraşe şi a relansat apeluri la despărţirea de un rasism ”sistemic” în America. ”Era un uriaş blând”, a declarat el la CNN. ”Nu a făcut niciodată rău nimănui”.
Bărbatul, care avea 46 de ani, a lucrat mai întâi ca şofer de camion în Minnesota, apoi ca agent de pază într-un restaurant, Conga Latin Bistro, înainte ca pandemia să-l lase făcă loc de muncă.
Însă, la 25 mai, aşa cum arată o înregistrare de mai multe minute care a devebit viralăpe Internet, George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat.
”Vă rog, vă rog, nu pot să respir”, spune el.
Poliţia îl suspecta că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări, după ce un angajat al unui magazin a sunat la numărul de urgenţă 911.