You are currently viewing Ministerul Agriculturii: Au fost lansate 365 de rachete antigrindină

Ministerul Agriculturii: Au fost lansate 365 de rachete antigrindină

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat vineri că au fost lansate 365 de rachete antigrindină din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova, Oltenia şi Timiş. Scopul lor este să protejeze culturile agricole care suferă din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunță Agerpres.

Comunicatul MADR arată că “În perioada 22-29 mai 2020, din punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină Prahova, Oltenia și Timiș din cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP) au fost lansate un număr de 365 de rachete antigrindină, pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție. Potrivit imaginilor radar, pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită acțiunilor active de intervenție în atmosferă desfășurate în cadrul unităților din structura SNACP, iar balanța de apă din nor nu a fost afectată”, conform Agerpres.

Scopul SNACP este de a proteja culturile agricole care sunt valoroase din punct de vedere economic, precum vii, livezi, sere, culture agricole, etc. Mai mult decât atât, SNACP asigură și protecția comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteo periculoase care apar din cauza schimbărilor climatice.

În prezent, protecția antigrindină și infrastructura de creștere a precipitațiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul României și de conectare la nivel transfrontalier. Acest aspect este important pentru sustenabilitatea și perspectiva de dezvoltare a sistemului în contextul accelerării schimbărilor climatice.

În perioada 15 aprilie – 29 mai, unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat 796 de rachete antigrindină din Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină din Oltenia, Timiș, Prahova, Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea.