You are currently viewing Casa părintească a poetului Adrian Păunescu a fost renovată și a devenit muzeu

Casa părintească a poetului Adrian Păunescu a fost renovată și a devenit muzeu

Casa poetului Adrian Păunescu, din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată şi transformată într-un muzeu al literaturii române de asociaţia Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, care a cumpărat-o. Aici, se vor păstra o parte dintre lucrurile care i-au aparţinut, dar şi volumele sale de poezie.

„Casa a fost achiziţionată de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în data de 2 aprilie pentru suma de zece mii de euro. Planul casei este exact acelaşi ca cea în care s-a născut Adrian Păunescu. Adevărul e că nu mai puteam folosi materialele vechi pentru că, la momentul achiziţionării, casa intrase aproape în pământ. Ea nu este gata, după cum ştiţi, în capete vor fi pictate florile acelea care au făcut frumuseţea casei”, a declarat Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Prahova, pentru nordnews.md.

Valoarea lucrărilor este peste 70 000 de euro. În cele două odăi mici din casă se vor găsi leagănul în care a crescut Adrian Păunescu, dar şi volumele sale de poezie. Pereţii vor fi acoperiţi cu fototapete reprezentative din viaţa şi activitatea poetului.

„O parte este casa veche pe care o mobilăm cu mobilă veche din 1940, inclusiv copaia în care a fost legănat Păunescu și care a fost găsită şi o cameră care va prezenta opera lui poetică, jurnalistică şi de militant pentru drepturile poporului român de pretutindeni”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Mircea Cosma.

În cei 67 de ani de viaţă, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărţi, în majoritate volume de versuri, care au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.

„Există un singur om care a scris peste 300.000 de versuri, el se numește Adrian Păunescu. Fundația pe care o conduc a făcut demersurile necesare ca în viitor Adrian Păunescu să fie scris în Cartea Recordurilor”, a mai subliniat directorul asociației.

Casa muzeu urmează să fie deschisă pentru vizitatori la sfârşitul lunii iulie, în curte fiind amenajată și o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică şi poezie.

Amintim că Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru reunește 29 de raioane din Republica Moldova, municipiul Bălți, regiunea autonomă Găgăuzia și 3 județe din România: Prahova, Iași și Bistrița-Năsăud. Președinția Euroregiunii este deținută în prezent de Consiliul Județean Prahova.

Adrian Păunescu a fost un poet, critic literar, eseist, director de reviste, autor publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. S-a născut la 20 iulie 1943, Copăceni, județul Bălți, România, astăzi în Republica Moldova. Inima poetului a încetat să mai bată la 5 noiembrie 2010, la Spitalul Floreasca din București.