Proiect Erasmus + „European Media Coaches in Action” (2018-2020) la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa – Cyberbullying-ul în contextual social actual

Proiect Erasmus + „European Media Coaches in Action” (2018-2020) la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa – Cyberbullying-ul în contextual social actual

Proiect Erasmus + „European Media Coaches in Action” (2018-2020) la Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” Pucioasa – Cyberbullying-ul în contextual social actual

În perioada 2018-2020, Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” Pucioasa a implementat proiectul Erasmus+ „European Media Coaches in Action”, fiind parteneră cu şcoli din 5 ţări europene: Franţa (coordonator), Marea Britanie, Spania, Germania şi Polonia.
Scopul proiectului este creşterea gradului de conştientizare cu privire la utilizarea mass-media în familie şi consolidarea cooperării cu partenerii europeni, inclusiv din alte domenii de educaţie. Obiectivele urmăresc incluziunea socială, dezvoltarea abilităţilor transversale ale elevilor în utilizarea TIC şi a practicilor social-media şi abordarea unor noi metode de predare prin învăţarea de la egal la egal (peer-to-peer method).
În acest proiect au fost analizate 4 forme de agresiune în mediul online: Grooming (ademenirea de către un adult a unui copil, pentru a fi supus abuzurilor sexuale), Sexting (acţiunea de a trimite fotografii nud sau aproape nud pe telefonul cuiva), Reţele sociale (site-uri de internet ce permit persoanelor care le accesează să socializeze) şi Cyberbullying (hărţuirea şi agresivitatea online). S-a dezvoltat ideea de a instrui elevii să devină experţi pe problemele menţionate mai sus.
Au fost constituite echipe de mediatori e-Safety ale Proiectului Erasmus +, formate din profesori şi elevi, aceştia din urmă fiind instruiţi să devină formatori e-Safety pentru colegi. Elevii care participă la cursul de formare colaborează pe teme de securitate electronică în spaţiul eTwinning cu colegii europeni, creând un context internaţional de conştientizare a problemelor cauzate de abuzul social media. Ei devin formatori şi sunt calificaţi în domeniul siguranţei pe internet.
Echipa „Cyberbullying” este formată din următorii membri: doamnele profesoare Teotoc Elena-Loredana şi Vancea Corina, doamna psiholog Stoica Elena – Liliana, doamna profesor itinerant Tudor Iuliana-Viorica şi doamna profesoară pentru învăţământ primar Tufan Cornelia şi elevele Pîrvulescu Maya, Doda Luana (clasa a VIII-a B), Stănescu Rebeca (clasa a VIII-a A) şi Uța Carla (clasa a VIII-a C), care au avut rol de “trainer media experts”.
Pentru o colaborare mai eficientă s-a realizat grupul de comunicare pe WhatsApp. Elevele au realizat câte un scurt film de prezentare, ce a cuprins argumentul pentru care s-au înscris în proiect, hobby-uri și interese personale, evidenţiind creativitatea, competențele digitale și abilitățile de comunicare în limba engleză.
În cadrul grupului de lucru, s-au stabilit etapele activităților de predare-învăţare cu părinții invitați din școală. Prin intermediul discuțiilor și clipurilor video selectate, s-au dezbătut temele pe care le vor aborda în cadrul activității: stabilirea obiectivelor lecției, identificarea cauzelor și efectelor fenomenului ”Cyberbullying”, stabilirea soluțiilor și a acțiunilor pentru rezolvarea unor cazuri de agresiune, stabilirea unor reguli de prevenire și combatere a acestuia. Fiecărei eleve i s-au atribuit sarcini clare de lucru, cu termen – limită de realizare, având un rol bine stabilit în echipă.
Un moment important a reprezentat întâlnirea cu părinții, dirijată de eleve și supravegheată de profesorii coordonatori. Părinții au lucrat foarte bine în echipă, au colaborat, au făcut schimb de idei și experiențe din viața personală, au fost entuziasmați, pentru că au descoperit lucruri noi și utile, au apreciat activitatea elevelor și ideea școlii de a fi instruiți pe tema discutată atât de actuală. La sfârșit, aceștia au completat chestionare și fișe de feed-back, privind satisfacția referitoare la activitatea desfășurată. Părinţii instruiţi au diseminat cunoştinţele dobândite în cadrul şedinţelor cu părinţii pe clase, ajungând la concluzia că este o reală nevoie informarea adulţilor privind securitatea şi protejarea copiilor lor împotriva pericolelor ce pot apărea în urma activităţilor lor online.
Cadrele didactice au sprijinit elevele selectate cu informaţii despre crearea planului de lecţie şi a resurselor materiale, în organizarea şi interacţiunea cu elevii instruiţi, precum şi cu părinţii, pentru bunul demers al atelierelor de lucru. Elevele au dat dovadă de spirit de echipă, implicare în realizarea sarcinilor de lucru şi o bună comunicarea între ele și cu profesorii coordonatori. Cuvintele cheie ale acestei experiențe au fost creativitate, eficiență, colaborare și cunoaștere.
Pe parcursul celor 2 ani de proiect, formatorii au căpătat o bogată experienţă în dezvoltarea personală, dobândind abilităţi de comunicare, deprinderi digitale, gândire critică, competenţe sociale, încredere şi stimă de sine, spirit civic. Au dorit să-şi exprime în câteva rânduri impresiile despre rolul important pe care l-au avut în acest proiect.
„Spre surprinderea mea, părinții au fost foarte receptivi, atenţi şi implicați în activităţile cerute, acordându-ne încredere. Aceştia au completat chestionarele, au comunicat cu noi pe baza materialelor expuse, ne-au adresat întrebari pentru a se lămuri cu privire la lecție. Noi am susţinut lecții cu elevii claselor a VII-a si a VIII-a, care au fost foarte implicați şi atenţi în decursul orelor de formare. Aceștia au arătat interes chiar și după ce am avut lecțiile, cerându-ne ajutorul în diferite situaţii.” (Maya Pârvulescu)
“Mi-a plăcut să cunosc persoane din alte ţări cu obiceiurile lor. Mă bucur că am reuşit să-i învăţ pe alţi copii şi pe părinţii lor cum să se comporte pe internet. A fost interesant să pregătesc cu colegele mele activităţi specifice temei “Cyberbullying”. Şi eu am aflat lucruri noi.” (Carla Uţa)
“Rolul de Media Coach m-a făcut sa mă simt mândră că pot ajuta persoane mai puţin informate. M-am dezvoltat ca persoană și am conștientizat mai mult problema cu care ne confruntăm. M-am simţit bine în această postură, pentru că am putut să informez, mai in detaliu atât părinții, în legătură cu ce se poate întâmpla copiilor, dar și elevii, ca să nu devină victime ale Cyberbullying-ului. Cred că cei mai mulţi elevi s-au simțit bine, pentru că au aflat lucruri noi despre acest fenomen.” (Rebeca Stănescu)
“Proiectul „European Media Coaches in Action” a început în anul 2018, cu selectarea a 16 copii, care să fie formatori în problemele ce vin o dată cu folosirea internetului. S-au constituit patru echipe de formatori e-safety. Eu am făcut parte din grupa „Cyberbullying”. Echipele au pregătit lecţii pentru colegii lor, dar şi pentru elevii mai mici, de clasa a VII-a. Atmosfera de la formările cu elevii a fost minunată, aceştia fiind foarte receptivi. A fost o încântare să transmit mai departe ce am învăţat. Am avut plăcerea să particip la acest proiect alături de profesori minunaţi şi de colegi care mi-au devenit foarte buni prieteni. O experienţă de neuitat!” (Luana Doda)
Mediatorii formaţi din rândul elevilor de clasa a VII-a (a doua serie) vor deveni noi formatori şi se vor adapta noilor forme de informare, comunicare şi instruire online pe teme de siguranţă, având în vedere contextual international actual.

Articol realizat de,
Prof. Teotoc Elena-Loredana
Prof. Vancea Corina
Prof. Tufan Claudia