Președintele polonez Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

Președintele polonez Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, conform rezultatelor parţiale făcute publice luni, însă nu a reuşit să obţină majoritatea absolută necesară pentru a evita al doilea tur de scrutin, programat pentru 12 iulie, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Andrzej Duda, aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, a câştigat 45,73% din sufragii, conform rezultatelor obţinute din numărarea voturilor în 82,2% din numărul total de secţii.

Primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru, a ieşit pe poziţia a doua, cu 28,51% din sufragii.

Duminică seară, după încheierea votului şi în urma exit-poll-urilor care îl dădeau învingător cu 41,8%, Duda a declarat, la Lowicz, că “avansul este enorm”. Președintele Poloniei s-a declarat recunoscător.

“Voi fi un candidat al schimbării”, a promis liberalul, al cărui slogan este “Ne-am săturat” şi care pentru al doilea tur speră la sprijinul unei bune părţi a alegătorilor concurenţilor ieşiţi din cursă.

Polonezii s-au deplasat în număr mare la urne, rata de participare fiind de 62,90%, conform exit-poll-urilor.

Autor: C.I.

5162 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
50 de persoane infectate cu coronavirus au fost raportate astăzi în Dâmbovița

La nivelul județului Dâmbovița, polițiștii continuă să acționeze integrat, cu efective mărite, împreună cu celelalte...