DEPUTAT DUMITRU LUPESCU (USR): Ca dâmbovițean și deputat de Dâmbovița, voi vota pentru declararea lui Mihai Viteazul drept martir şi erou al naţiunii române

Senatul a adoptat miercuri, 29 mai 2020, proiectul de lege privind declararea lui Mihai Viteazul, al cărui cap se află la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște, martir și erou al națiunii române și instituirea datei de 27 mai ca zi de omagiere a acestuia. Senatorii au votat telefonic, exprimând 110 voturi favorabile și 23 de abțineri, conform site-ului Senatului.

„Se declară un martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său”, scrie în proiectul de lege. Data omagierii domnitorului a fost aleasă pentru a marca data la care acesta a înfăptuit prima unire politică a celor trei teritorii locuite de români.

Conform proiectului, autoritățile centrale și locale pot sprijini material și logistic organizarea ceremoniilor și programelor culturale dedicate personalității lui în data de 27 mai, iar Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot promova aceste manifestări și pot include programe care să contribuie la marcarea zilei de 27 mai.

Propunerea a fost transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional.

Contactat astăzi, deputatul USR Dâmbovița, Dumitru Lupescu, ne-a declarat:

Azi, în Camera Deputaților, se dezbate și mâine se supune votului plenului, PL-x 329/03.06.2020-Proiect de Lege privind declararea lui Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti, Domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, drept martir şi erou al naţiunii române. Având în vedere recunoașterea meritelor lui Mihai Viteazul în istoria poporului român, faptul că la Mănăstirea Dealu este înmormântat capul domnitorului, ca dâmbovițean și deputat de Dâmbovița, voi vota pentru declararea lui Mihai Viteazul drept martir şi erou al naţiunii române.

Vezi proiectul de lege aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=18655

5267 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
Corneliu Ștefan: Noi proiecte de dezvoltare a comunei Iedera

Iedera face parte din rândul comunelor dâmboviţene în care, datorită proiectelor implementate de echipa #PSD...