MASS-MEDIA RAPORTATE LA APARIȚIA NOILOR MEDIA – ALEXANDRA MARINESCU

Creșterea rapidă a noilor media, a tehnologiilor informaționale și de comunicare, dar și necesitatea folosirii acestora sunt doar două dintre elementele imperative care fac din mass-media un cumul considerat esențial pentru era digitală în care ne aflăm. Este știut faptul că societatea de astăzi se lasă condusă de informație, motiv pentru care, în mod evident, mass-media și toate formele acesteia joacă un rol deosebit de important în viața oamenilor, atât din punct de vedere personal, precum și economic, politic, social.
Reprezentând o componentă atât de necesară desfășurării activităților zilnice, oamenii au căutat în permanență să dezvolte mass-media astfel încât calitatea vieții să se îmbunătățească. Acest lucru a dus la creșterea competenței, iar tehnologiile informaționale și de comunicare îmbracă astăzi forme la care, acum câtva timp, nici nu îndrăzneam să visăm.
Pentru a putea vorbi despre evoluția noilor media în România se vede necesară o scurtă trecere în revistă a ceea ce înseamnă, de fapt, mass-media. Se crede că termenul este o expresie ce face parte din bagajul lexical al omului modern. Sensul expresiei mass-media se referă la mijloacele de comunicare în masă care utilizează tehnici noi, capabile să răspândească aproape simultan informația urbi et orbi.
Sintagma apare din nevoia de a înțelege și defini schimbările, mutațiile, oscilațiile și transformările fară precedent pe care le înregistra lumea post-belică și este opera sociologilor americani care, în anii `50, se vedeau ușor constrânși să apeleze inclusiv la inovații semantice. Generic, mass-media semnifică orice mijloace de comunicare în masă, care desemnează un intermediar spre a transmite mesajele către o persoană, grupuri de persoane, o mulțime în sensul de masă umană eterogenă, după o schemă prestabilită – a comunicării. Acest termen s-a format pe teren anglofon, prin sinteza dintre un cuvânt englez (mass), care trimite la masa de consumatori ai acestor forme culturale, și un cuvânt latin (media) în forma sa de plural, care se referea la suportul pe care sunt fixate mesajele respective.
Cu toate astea, rapiditatea cu care evoluează lucrurile, modalitatea prin care informația ajunge cu o din ce în ce mai mare ușurință de la emițător către receptor, dar și modul în care comunicațiile de masă aleg să se raporteze la schimbările din jur, au făcut posibilă apariția unor noi media. Proiectul de față își propune să prezinte particularitățile și caracteristicile acestora, dar și să observe raportul dintre noile media și celelalte mijloace de comunicare în masă.
Importanța abordării subiectului new media este una majoră pentru literatura de specialitate, mai ales că acestea influențează în deosebi jurnalismul clasic – presa scrisă, televiziunea, radioul, dar și fotojurnalismul. Rapiditatea cu care mass-media clasice își schimbă forma îi obligă pe cetățeni să înțeleagă cum trebuie informația folosită în mod critic, învățând să interpreteze informațiile pe care le primesc, inclusiv utilizarea metaforelor, ironia și modul în care poveștile și evenimentele sunt exprimate pentru a sugera anumite semnificații. În calitate de cetățeni, oamenii au nevoie de competențe specifice – cunoștințe, abilități și atitudini, pentru a utiliza eficient resursele furnizate de mass-media, biblioteci, arhive, dar și alți furnizori de informații. Toate acestea s-au schimbat, însă, odată cu apariția noilor media, pentru care alfabetizarea informațională cere un set necesar de noi abilități și atitudini conforme erei digitalizate în care ne aflăm.

Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este masterand al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște

5267 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
Corneliu Ștefan: Noi proiecte de dezvoltare a comunei Iedera

Iedera face parte din rândul comunelor dâmboviţene în care, datorită proiectelor implementate de echipa #PSD...