You are currently viewing Adolescența – cele 6 nevoi esențiale– PSIHOTERAPEUT VIOLETA CONSTANTIN

Adolescența – cele 6 nevoi esențiale– PSIHOTERAPEUT VIOLETA CONSTANTIN

Poate fi foarte dificil atunci când încerci să educi un adolescent. Poate părea că mai ieri tu și adolescentul tău aveați o relație grozavă, însă adevărul e ca atât el, cât și tu, ca părinte, treceți printr un proces de schimbare. Dacă în cazul adolescenților procesul natural de schimbare îi conduce dintr-o etapă într-alta, e necesar ca și părinții să crească, să devină parinți de adolescenți, deseori părinții rămânând blocați in rolul de părinți de copil mic, de aici decurgând o serie de conflicte.

Pentru tine este același copil, însă el nu se mai simte la fel și nu-ți mai permite să te raportezi la fel la el. Se poate

Adolescenții au șase nevoi de bază care trebuie îndeplinite în timpul adolescenței pentru ca ei să devină adulți echilibrați emoțional și bine adaptați.

  1. Nevoia de a-și dezvolta identitatea lor distinctă și un sentiment al unicității lor

Adolescenții au nevoie de ​ experiențe și activităţi noi, inovative, cu care nu s-a întâlnit până atunci.

Ca părinți, putem avea o influență extraordinară asupra identității sau stimei de sine a copiilor noștri. Prin identitate, ne referim la felul în care adolescentul gândește despre el însuși- pozitiv sau negativ.

Există câteva lucruri importante pe care le putem face ca părinți pentru a ajuta la dezvoltarea pozitivă a identității unui adolescent.În primul rând, îi putem ajuta să-și identifice domeniilor de interes. Fiecare adolescent are o anumită zonă de interes sau domenii unde excelează. În al doilea rând, oferă-i laudă și încurajare. Este vital ca adolescenții să primească laude și încurajări din partea părinților sau a altor adulți influenți.

  1. Nevoia de a se separa progresiv de dependența lor din copilărie față de părinții lor

Poți face și tu ceva pentru a-ți ajuta adolescentul în timpul acestei tranziții.Implică-te în viața lui în alt mod decât te-ai implicat până acum, încearcă să-i fii mentor.

Atunci când alegi să fii mentorul copilului tău, sau când el te alege pe tine ca mentor, asigură-te că îl ajuți să devină încrezător şi mai curajos, în niciun caz să-l intimidezi.

  1. Nevoia de a dezvolta relații semnificative cu colegii și cu ceilalți oameni din afara familiei

Așa cum poate ști deja, adolescenții se bucură să petreacă timp cât mai mult cu alți tineri de vârsta lor, fiind mai tot timpul plecați de acasă.

Noii prieteni ai adolescentului tău sunt importanți pentru el. Sunt importanți deoarece îi satisfac nevoia de a aparține unui grup și de a se distra. Totodată îi oferă sprijinul emoțional, înțelegerea și intimitatea de care are nevoie la această vârstă.

  1. Nevoia de a-și dezvolta capacitatea de a relaționa bine cu sexul opus

Ce putem face pentru a ne ajuta adolescenții să ia decizii cât mai conștiente când vine vorba de relațiile lor viitoare cu partenerii de sex opus?

Este foarte important să ne învățăm adolescenții despre onoare, integritate, responsabilitate și rezistență la presiunea colegilor.

  1. Nevoia de a se simți încrezători în ei și în abilitățile pe care le au

Este important să ne încurajăm adolescenții în domeniile care sunt de interes pentru ei. Dar este, de asemenea, necesar să îi învățăm care sunt abilități reale de care au nevoie pentru a reuși.

Atunci când ne învățăm copiii de mici să-și dezvolte abilități precum inteligența emoțională, inteligența socială, etc aceștia pot atinge un nivel de performanță sporită. Astfel vor ajunge să aibă o stimă de sine crescută.

Modul în care comunicăm cu copiii noștri ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile. Totodată ei învață de la noi părinții cum să relaționeze cu ceilalți.

  1. Nevoia de a se simți înțeleși, susținuți și acceptați de părinți

​ Deseori avem tendința de a evalua negativ mesajele lor, de a-i critica, de a-i ridiculiza poate, astfel, descurajând deschiderea pe care ei încearcă să o aibă față de noi.

​ Ia-ți timp, ascultă-l, privește-l, fii curios să afli cum gândește, cum vede lucrurile, ajută-l să-și construiască o reprezentare sănătoasă asupra realității, dar, cel mai important, fii prietenul cel mai bun al copilului tău!

Violeta Constantin,

Psihoterapeut cuplu și familie, asistent social principal