Răzvan Pascu vă recomandă festivalul de la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

Răzvan Pascu vă recomandă festivalul de la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului

Consultantul în marketing în turism, Răzvan Pascu, așa cum ne-a obișnuit de-a lungul timpului, face recomandări pertinente cu privire la locuri pe care să le vizităm în țară sau în străinătate. Date fiind restricțiile din această perioadă,  Răzvan Pascu a ales să se bucure de Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa de Est. În acest weekend, se desfășoară la Astra festivalul dedicat tuturor minorităților etnice de la noi din țara. Deci, dacă vă grăbiți, încă mai aveți timp să ajungeți, pentru că ceea ce veți găsi acolo este unic.

,,Weekendul acesta am mers din nou la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, de altfel cel mai mare muzeu in aer liber din Europa de Est, unde distantarea fizica recomandata in aceasta perioada vine de la sine. Muzeul Astra te întampina cu peste 42 de hectare de teren, kilometri de alei, peste 400 de case din toate regiunile tarii si peste 20.000 de obiecte de patrimoniu.

Aici, de vineri si pana astazi, inclusiv, se desfasoara ASTRA Multicultural, cel mai important festival dedicat tuturor minorităților etnice de la noi din țara si, dupa parerea mea, unul dintre cele mai frumoase si relevante evenimente pentru cultura si traditiile romanesti.

Sași, sârbi, maghiari, lipoveni, moldoveni, rromi, slovaci, evrei și ucrainieni, cu totii si-au expus la Astra Multicultural porturile traditionale, obiceiurile si gastronomia specifice, in aceste zile Muzeul Astra din Sibiu devenind epicentrul povestilor, dansurilor, muzicii, costumelor populare si datinilor tuturor etniilor care convietuiesc pe plaiurile mioritice.

Sub indrumarea mesterilor populari, doritorii au putut participa la ateliere de cusut-brodat, decorat ceramica, pictat mobilier sau chiar la ateliere de tâmplărie, si, pentru ca experienta sa fie una completa, vizitatorii au fost invitați sa isi răsfețe papilele gustative in cadrul maratonulului gastronomic multietnic.

Vineri, de exemplu, oierii din Mărginimea Sibiului au pregătit tocană de noatin cu mămăligă, iar ieri, cu greu mă puteam decide intre chifteluțe cu linte pregătite de către turco-tătarii din Constanța, gulyas, tocăniță cu vițel și kurtos gătit de către secui, papricașul carașovenesc cu carne de miel al croaților sau varza cu carne numită șahaimaș, preparată de către comunitatea de rromi din Ighișu Vechi. Plus storceagul pregatit de lipovenii din Delta Dunarii, din care am mancat 2 portii.

Am participat de mai multe ori la acest festival in ultimii ani si de fiecare data este o reala placere sa fiu acolo. Iubesc diversitatea României si autenticitatea care a ramas inca neîntinată în multe colțuri ale țării si apreciez faptul ca avem locuri precum Muzeul in aer liber Astra din Sibiu, care cauta prin multiplele evenimente pe care le organizeaza tot timpul anului sa ducă tradițiile noastre mai departe”, mărturisește Răzvan Pascu pe Facebook.

Foto: Facebook, Cosmin Călinescu/Muzeul Astra