You are currently viewing Tătaru: Lipsa unei legislații corespunzătoare nu permite carantina localităților cu focare de Covid-19

Tătaru: Lipsa unei legislații corespunzătoare nu permite carantina localităților cu focare de Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că „prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă” și că este posibilă stabilirea unor măsuri de carantină pentru anumite localități.

În acest moment nu avem evoluţia pentru o stare de urgenţă. Noi suntem pregătiţi pentru o perioadă de două săptămâni, să avem o evoluţie fluctuantă cu creşterea numărului de cazuri, poate un 500, poate 600, poate 700, cu alternanţe în funcţie de numărul de recoltări, de anchetele în desfăşurare. Prelungirea unei stări de alertă după 15 iulie este aproape iminentă„, a spus Tătaru la B1 TV, potrivit Agerpres.

,,La nivel local este posibilă, în măsura în care o să ne permită legislaţia, carantinarea unor anumite localităţi, carantinarea unor anumite regiuni, dar în general este mecanismul izolării de care avem nevoie„, a adăugat ministrul, recunoscând că lipsa unei legislaţii corespunzătoare este un impediment.
Am anticipat foarte multe lucruri. Am anticipat şi creşterea prin măsuri de relaxare. Nu am anticipat lipsa unei legislaţii. (…) Sunt 12 ţări care în acest moment au diferite grade de restricţie faţă de cetăţenii români. Ar trebui să ne pună nişte semne de întrebare. Alţii văd ce noi nu vrem să vedem. (…) În acest moment avem şi relaxări multiple, avem şi nerespectarea unor reguli, avem şi lipsa unei legislaţii”, a precizat demnitarul.
Potrivit ministrului,  următoarele două săptămâni sunt o loterie, pentru că nu se poate aprecia numărul de cazuri.
În acest moment, după toată experienţa noastră, mergem pe o perioadă de două săptămâni în care vom avea un joc al numărului de cazuri maxim crescut într-o zi, scăzut în altă zi. Vom avea şi o perioadă în care vom putea vedea şi simptomatologiile B. Din ultimele cazuri pe care le-am văzut, nu s-au manifestat neapărat ca o simptomatologie respiratorie. Au avut simptomatologii digestive. Şi dacă au venit cu febră, scaune diareice, greaţă„, a menţionat el.
Autor: C.I.