You are currently viewing ADRIAN ȚUȚUIANU PREZINTĂ POSIBILE PROIECTE DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII JUDEȚENE

ADRIAN ȚUȚUIANU PREZINTĂ POSIBILE PROIECTE DE DEZVOLTARE A INFRASTRUCTURII JUDEȚENE

Astăzi, a avut loc conferința de presă organizată de către PRO România Dâmbovița, la care nu am fost invitați din motive lesne de înțeles, în care Adrian Țuțuianu a abordat mai multe subiecte de interes public.
Conform spuselor acestuia, există multiple oportunități de accesare a unor fonduri europene ce pot juca un rol foarte important în reabilitarea și modernizarea infrastructurii județene.
„Așadar, Ordonanța 101/2020, privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de cofinanțare a fondurilor europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014 – 2020. Dacă veți citi această ordonanță în integralitatea ei, veți constata că a fost adoptată de Guvern pentru că au observat că există un risc major de dezangajare a unor fonduri europene, 21 de miliarde de euro și că pentru a preveni acest risc se creează posibilitatea finanțării unor lucrări de infrastructură rutieră, feroviară, apă, canal, eficiență energetică și iluminat public din fonduri europene. Această ordonanță dă posibilitatea unităților administrativ-teritoriale să se asocieze pentru realizarea de parteneriate cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea implementării acestor proiecte de infrastructură. Județul Dâmbovița și regiunea Sud – Muntenia se califică din perspectiva actului normativ pentru accesarea de asemenea proiecte. De asemenea, tot unitățile administrativ-teritoriale pot propune Companiei Naționale de Căi Ferate constituirea de parteneriate pentru implementarea de proiecte de infrastructură feroviară, care vizează trenuri urbane, metropolitane sau altele. În sfârșit, această ordonanță are prevăzute și detalii cu privire la posibilitatea ca beneficiarii finanțărilor pentru proiecte de infrastructură să angajeze experți care să asigure implementarea acestor proiecte.
Al doilea act normativ este extrem de important, fiind vorba de Ordonanța de Urgență privind instituirea unor măsuri, precum și a unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice, considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și Programul Operațional Infrastructură Mare. Această ordonanță de urgență este foarte importantă din perspectiva faptului că se acordă sprijin financiar în elaborarea documentațiilor tehnico-economice”, spune Adrian Țuțuianu.
Acesta continuă prin a prezenta publicului măsurile pe care el le-ar fi adoptat în cazul în care conducea Consiliul Județean:
„Ce aș fi făcut eu dacă eram la Consiliul Județean? Spre exemplu, pe prima ordonanță de urgență, ar fi putut fi revizuit imediat proiectul centurii ocolitoare a orașului Găești și proiectul pentru podul care traversează calea ferată. Un al doilea lucru, proiectul tehnic, pe cea de-a doua ordonanță, pentru realizarea inelului doi de centură a municipiului Târgoviște. Actuala centură a devenit o șosea interioară și nu are nicio legătură cu ideea de centură care să descongestioneze traficul din municipiul Târgoviște. Există un proiect mai vechi la Primăria Târgoviște, care ar fi putut fi actualizat și ar fi putut fi realizat foarte rapid o asociație de dezvoltare intercomunitară, care să implice Târgoviștea și localitățile din jur. Al treilea obiectiv pe care l-aș fi realizat ar fi fost o centură comună pentru orașele Fieni și Pucioasa, cu implicarea orașelor din jur, spre exemplu Moțăieni, Brănești. Un al patrulea ar fi proiectul stațiunii de la Padina-Peștera. Se finanțează asemenea lucrări, am fi putut depune proiect pentru canalizarea, apa, iluminatul public. Un alt proiect ar fi putut fi cel al taberelor de la Moroeni, mă refer la Căprioara, dar ar fi fost un bun prilej să refacem celelalte două tabere, care practic sunt nefuncționale de 30 de ani de zile. Tot pe acești bani, ar fi putut fi realizat un proiect de refacere a taberelor de la Cobia, pe terenul care există și astăzi în pădurea de la Cobia, dar și în zona fostei școli speciale.”

AUTOR: Miruna Lunescu