You are currently viewing Centre de recuperare pentru pacienții de COVID cu efecte pe termen lung
Intensive care unit at the Nuova Poliambulanza hospital for the Coronavirus Covid-19, doctors and nurses, healthcare workers and hospital workers with overalls and protection to prevent infection. Brescia, Italy on March 19, 2020. Photo by Filippo Venezia/IPA/ABACAPRESS.COM

Centre de recuperare pentru pacienții de COVID cu efecte pe termen lung

Chestiunea efectelor pe termen lung ale COVID-19 a început să fie mai serios abordată în Europa. În condițiile în care primul val este considerat încheiat în mai multe țări, tot mai mulți pacienți reclamă că au asemenea probleme, dar nu sunt destule centre de recuperare pentru ei. “Chiar și după 17 săptămâni de la infectare, după orice activitate fizică de două ore trebuie să mă întind în pat neapărat”, spune o pacientă din Cambridge, UK.

Centre specializate există deja în Italia, Marea Britanie și alte state europene. Ministrul britanic al Sănătății a anunțat, săptămâna trecută, implementarea unui program prin care va fi monitorizată starea pe termen lung și recuperarea a zece mii de pacienți COVID-19, pe parcursul a cel puțin un an.

Pe lângă afecțiunile medicale pe termen lung, pacienții acuză și o lipsă de empatie din partea angajatorilor. Unii angajați pur și simplu nu fac față revenirii la programul obișnuit de muncă, iar pe cei mai mulți îi obosește chiar și drumul până la serviciu.

“Ce mă surprinde este că și pacienții care nu au stat la terapie intensivă sunt extrem de slăbiți: Deși testele nu arată că au neapărat probleme cardiace sau pulmonare, unii nici nu au putere să urce scările singuri. Cei mai mulți au și mușchii slăbiți”, spune directorul institutului de reabilitare post-covid din Genova, citat de CNN.

Acesta mai spune că la aceste afecțiuni se adaugă și lipsa de concentrare, durerile de cap sau insomniile: “15% dintre pacienți suferă de stres post-traumatic”.

Sursa: CNN