You are currently viewing Studiu: Jumătate din populația Terrei utilizează rețelele sociale. Pe secundă se înregistrează 12 noi utilizatori

Studiu: Jumătate din populația Terrei utilizează rețelele sociale. Pe secundă se înregistrează 12 noi utilizatori

Numărul utilizatorilor rețelelor sociale a depășit echivalentul a jumătate din populația Terrei, creștere influențată în mare măsură de criza Covid, așa cum reiese dintr-un recent studiu științific.

După introducerea măsurilor de izolare și de distanțare socială, pandemia mondială Covid-19 a bulversat în totalitate relațiile și schimburile interumane. Imposibilitatea de a ieși din casă sau dificultățile pe care le întâmpină atunci când vor să se reunească, i-au determinat pe oameni să găsească alte mijloace prin care pot păstra legătura între ei. Iar acest lucru s-a realizat prin intermediul unei utilizării sporite a rețelelor sociale.

Mai mult de jumătate din populația mondială este prezentă acum pe rețelele sociale, mai exact 3,96 miliarde de persoane, după cum relevă studiul Digital 2020 Global Statshot. Astfel se confirmă o tendință de sporire de mai mulți ani, rețelele sociale fiind din ce în ce mai prezente în interacțiunile sociale.

Numărul de utilizatori din lume a crescut cu mai mult de 10% în ultimele 12 luni. În medie, mai mult de jumătate de milion de persoane în fiecare zi încep să utilizeze rețelele sociale pentru prima dată”, mai exact 12 noi utilizatori pe secundă, spune raportul.

Odată cu coronavirusul, mai mult de un tânăr din doi cu vârsta între 18 și 24 ani afirmă că a utilizat și mai mult serviciile de mesagerie online. În medie, 43% dintre utilizatorii mondiali raportează faptul că s-au conectat mai mult la rețelele sociale din cauza Covid-19. Un fenomen care se regăsește în special în Filipine (în proporție de 64%), India (59%), Africa de Sud (55%) sau Brazilia (54%). Mulți tineri au făcut video-uri în direct, „live-uri” pe rețelele sociale pentru a ține legătura cu comunitatea lor sau pentru a-și putea continua proiectele. De asemenea, celebritățile au fost active pe rețelele sociale pentru a rămâne în contact cu publicul, promovând unele aplicații precum TikTok- o aplicație chineză care-ți permite să creezi videouri scurte- în fața publicului. Această aplicație începe așadar să concureze Instagramul.

În afară de consum și comportamentele au evoluat. Dacă raportul arată că „rămânerea în contact cu prieteni și familie este mereu o principală motivație”, rețelele sociale sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru „a facilita și alte tipuri de activitate”. Așadar, mai mult de 80% dintre persoane sunt de părere că tehnologiile conectate la Internet le-au ajutat să facă față pandemiei.  Rețelele sociale le-au permis în primul rând să „susțină educația copiilor (76%), să rămână în contact cu prietenii și familia (74%) și chiar să-și îmbunătățească sănătatea mentală și starea de spirit (43%).”

În Rusia de exemplu, actele artistice au fost promovate masiv pe rețelele sociale pe durata izolării pentru ca lumea să se distreze în timpul izolării. La nivel mondial însă „rămânerea la curent cu actualitatea și cu afacerile curente” este principalul motiv pentru care sunt utilizate rețelele sociale.

Astăzi, un utilizator anonim este în general activ pe 9 aplicații diferite, o cifră care continuă să urce. „Acest număr a fost probabil susținut de activitățile oamenilor în timpul valului de coronavirus”, adaugă studiul.

Impactul ar putea așadar să fie considerabil asupra practicilor și obiceiurilor internauților. Multe dintre persoanele care au utilizat rețelele sociale în ultimele luni au afirmat că vor continua să o facă și după ce dispare pandemia. Utilizarea sporită a serviciilor de streaming (video și muzical), vorbitul prin intermediul rețelelor sociale sau chiar jocurile video și creearea de video-uri sunt influențate de contextul pandemiei de coronavirus. Sfera profesională este totodată influențată, 27% dintre cei interogați afirmând că doresc să continue să lucreze de la distanță.

Sursă: rfi.fr