Rusia anunță că în două săptămâni va autoriza un vaccin pentru Covid-19
A stock photo of a Nurse preparing a vaccination

Rusia anunță că în două săptămâni va autoriza un vaccin pentru Covid-19

Rusia intenționează să fie prima țară din lume care să aprobe un vaccin contra coronavirusului și susține că în mai puțin de două săptămâni acesta va fi autorizat, în ciuda îngrijorărilor cu privire la siguranță și eficacitate, relatează CNN.

Oficialii ruși au avansat data de 10 august ”sau chiar mai devreme” pentru aprobarea vaccinului, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova. Ministerul Apărării din Rusia spune că soldații ruși au servit ca voluntari în testările umane.

Primii care vor beneficia de acest vaccin vor fi angajații din sistemul medical.

Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești, referindu-se la lansarea cu succes a primului satelit din lume de către Uniunea Sovietică, în 1957. “Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo prima”, a adăugat el.

Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale, iar criticii spun că există presiune politică pentru aprobarea vaccinului din partea Kremlinului, care dorește să înfățișeze Rusia ca o forță științifică globală.

Există, de asemenea, îngrijorări, că testarea vaccinului pe oameni este incompletă deoarece se află abia în a doua fază. Rușii intenționează să finalizeze această fază până pe 3 august, apoi să efectueze a treia fază de testare în paralel cu vaccinarea cadrelor medicale. Oamenii de știință ruși spun că vaccinul a fost rapid dezvoltat, deoarece este o versiune modificată a unuia deja creat pentru a lupta împotriva altor boli.

De notat, Moderna, al cărui vaccin este susținut de guvernul Statelor Unite și care a început faza a treia de testare lunea aceasta, a construit vaccinul împotriva coronavirusului pe o versiune a unui vaccin pe care l-a dezvoltat pentru un virus similar, MERS. Acest lucru a favorizat procesul de dezvoltare, dar autoritățile de reglementare din SUA și Europa solicită teste complete privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

Sursa: CNN.