Cum igienizăm căile nazale pentru a minimiza riscul infecțiilor respiratorii

Conf. univ dr. Harry Grossmann, un nume recunoscut la nivel mondial, a vorbit despre care sunt cele mai bune metode de protecție împotriva virusurilor.

Cum igienizăm corect nasul?

Se știe că cele mai multe infecții respiratorii încep în cavitatea nazală. Ce putem face așadar pentru a minimaliza riscul infecțiilor?

Mai mult de 90% din infecții se transmit pe cale aeriană. Ajunge să tușească cineva într-un spațiu închis în care sunt mai multe persoane și deja virușii s-au răspândit cu „viteza luminii” spre celelalte persoane din încăperea respectivă. Cavitatea nazală este bariera primară și cea mai importantă prin care acești agenți patogeni sunt atacați și eliminați, dar și împiedicați să ajungă la plămâni. O cavitate nazală curată și bine pregătită pentru „razboi” cu virușii sau alți agenți patogeni este cel mai bun mijloc de apărare.

Specilistul german spune, de asemenea, că pentru lavajul și igiena zilnică, dar și pentru a păstra cavitatea nazală sănătoasă putem folosi apa de mare îmbogățită cu oligoelemente cum ar fi cuprul sau manganul care se găsesc în mod normal în cantităti foarte mici în corpul uman și stimulează sistemele de autoapărare ale organismului.

Cât de necesară este o igiena corectă zilnică a cavității nazale? În ce constă aceasta?

Pe lângă purtarea măștii de protecție, ar fi bine să ținem „poarta” spre organismul nostru închisă cât se poate de bine, ne ajută mucoasa nazală foarte bine la acest capitol, pentru că pe ea se găsesc niște „micro fire sau gratii”, sau în termeni medicali „cili”, care nu doar împiedică intrarea agenților patogeni, ci îi împing și în afară. Acești „cili pot funcționa doar în mediu curat și îngrijiți permanent cu substanțe benefice protectoare.

Culoarea mucusului și starea noastră de sănătate
Se știe că nasul secretă mucus, dar nu întotdeauna acesta ne indică o problemă medicală. Cum știm când să consultăm medicul?

Mucusul servește la menținerea umiditătii normale a nasului și la „prinderea” ca într-o capcană a alergenilor, germenilor și particulelor de praf, înainte ca aceștia să ajungă în plămani provocând mai multe pagube. Mucusul este alcătuit din apă, proteine, săruri și anticorpi, iar culoarea lui ne poate dezvălui multe despre sănătatea noastră, dar și a copilului nostru. Un mucus limpede înseamnă că totul e în ordine, în timp ce unul galben înseamnă că organismul se luptă cu o răceală. Un mucus verde este semn că sistemul imunitar se luptă cu o infecție bacteriană.

 

Sursa: www.doctorulzilei.ro

5839 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
Pr. Vicar Eparhial Ionuț Ghibanu, mesaj dur pentru politicienii, autorităţile publice și șefii de deconcentrate care au lipsit de la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon!

Părintele Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Ionuț Ghibanu a trasmis, astăzi, un mesaj dur pentru...