Vestitul arhitect Dan Lăcătuș supraveghează lucrările de la ruinele Mitropoliei din Târgovişte! O garanție în plus…

Vestitul arhitect Dan Lăcătuș supraveghează lucrările de la ruinele Mitropoliei din Târgovişte! O garanție în plus…

Parcul Mitropoliei a intrat de mai multă vreme în reabilitare și, odată cu el și ruinele vechii Mitropolii!

În linii mari, investiția presupune restaurarea ruinelor existente, punerea în valoare și protejarea acestora, refacerea turnului principal de acces în incinta, refacerea zidurilor vechiului paraclis al Mitropoliei, marcarea în teren a fântânii vechii Mitropolii sau amenajarea aleilor de acces.

Totodată, se procedează la desfacerea integrală a pavimentului existent şi la realizarea unui pavaj nou, diferenţiat, în funcţie de specificul suprafeţei destinate circulaţiei pietonale:

– zona alei pietonale, promenadă;

– zona loc de joacă pentru copii și paviment fără rosturi (zona pentru role, skateboard);

– construirea acceselor în parc de tip plan înclinat (rampă), fără trepte sau borduri în vederea asigurării unui acces facil persoanelor cu dizabilităţi, bicicliştilor, cărucioarelor pentru copii, etc.

În același timp, se vor extinde și înfrumuseța zonele verzi, urmând a se plantă vegetaţie înaltă (8-10m – aliniament cu platani), vegetaţie medie (4-6m – plantaţie de magnolii) sau vegetaţie joasă (– gazon şi amenajări florale), în total urmând a fi plantați peste 400 de arbori și arbuști.

În plus, vor fi reconstruite fântânile arteziene, vor fi modernizate toate rețelele edilitare și se va asigura dotarea cu mobilier urban modern şi de bună calitate (băncuţe, coşuri de gunoi, rastel pentru biciclete, figurine urbane etc.) care să satisfacă condiţiile de confort, durabilitate și estetică.

O mare bucurie pentru noi toți a fost că, astăzi, vestitul arhitect Dan Lăcătuș a venit pentru a supraveghea lucrările de la ruinele Mitropoliei din Târgovişte. Aceasta este o garanție că lucrările se vor desfășura și finaliza în cele mai bune condiții. 

Arh. Dan Lăcătuș este specialist al Ministerului Culturii în domeniile restaurare arhitectură, inginerie-consolidare și restaurare structuri istorice. A fost implicat în urmărirea și coordonarea restaurării pentru următoarele proiecte care au vizat impozante clădiri de patrimoniu precum: Ateneul Român, Biblioteca Central Universitară, Arcul de Triumf, Hotel Continental, Palatul Regal, Caru’ cu Bere, Hotel Cișmigiu, Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Țăranului Român și, mai nou, a Cazinoului din Constanța.

Arh. Dan Lăcătuș semnează frecvent articole despre restaurarea de clădiri de patrimoniu, critică de artă și antropologie în publicații de specialitate. Arh. Dan Lăcătuș este redactor sef revista “AXA-Spațiul construit” – articole, critică de artă, istoria arhitecturii, tehnici de restaurare, interviuri în reviste: “Cariere”, “lgloo”, “Casa Lux”, “fiX,q-gratiul construit”, “Arhitext design” etc. De asemenea, arh. Dan Lăcăturș este autorul multor ilustrații și coperți de carte: Tudor Cristian Roșca – “20121′ – Fundația Culturală Antares, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Tudor Cristian Roșca – “Animale &Planete”, Fundația Culturală Antares, Marius Ghilezan – “Hoția la români” – Editura Corint, Marius Ghilezan – “lmpostura” – Editura Corint, Cele mai frumoase poeme de dragoste – Editura Homer.

Autor: Adrian G