You are currently viewing MONICA ILIE, MESAJ DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

MONICA ILIE, MESAJ DE ZIUA LIMBII ROMÂNE

Astăzi, 31 august, este Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, prof. drd. Monica Ilie, viceprimarul municipiului Târgoviște, a transmis următorul mesaj:

Emil Cioran, cel care a acceptat atât de puține lucruri, printre care muzica, mistica religioasă și pe Eminescu, spunea despre limba română că este „cea mai mare creație a poporului român.” Și cum să nu fie așa când ea este aceea care ne definește, ne unește și ne păstrează destinul și cultura?!
Limba română este vie, este ființa acestui neam, pentru că atata timp cât ai limbă, ai și patrie, atâta timp cât în lumea aceasta largă se aude graiul românesc, acest popor trăiește! De aceea este nevoie să o cinstim zilnic, să o utilizăm corect și cu mândrie, indiferent că ne aflăm în țară sau în afara granițelor ei. Trebuie să admitem faptul că astăzi, limba română se află în fața unor provocări extraordinare. Este nevoie de susținerea experților, a lingviștilor, a scriitorilor și a profesorilor pentru a face față acestor încercări. Dacă ne gândim numai la copiii români care sunt înscriși în sistemul educațional al țării unde lucrează părinții lor, conștientizăm faptul că eforturile noastre de a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de studiu în limba română sau de a studia limba română, trebuie să fie permanente și susținute.
Dacă ne gândim la asaltul de neologisme, de SMS-uri care mai de care mai abreviate, la emoticoanele care înlocuiesc vorbe și emoții și care „afectează” în principal tinerii, atunci vom înțelege că limba română trebuie să rămână ea însăși, să o păstrăm ca pe o comoară sfântă, așa cum a considerat-o poetul.

Să îi arătăm respectul cuvenit prin fiecare cuvânt al nostru!