You are currently viewing Activități în grădină, în luna septembrie

Activități în grădină, în luna septembrie

Desi ne bucuram in continuare de temperaturi ridicate si de ultimele weekend-uri la mare, nu putem ignora faptul ca toamna bate la usa. Acesta este si momentul critic, in care trebuie sa ne pregatim gradina pentru a face fata iernii si a da roade in primavara.

Mai jos, va vom prezenta cateva dintre cele mai importante activitati in gradina, care ar trebui realizate in luna septembrie.

Curatenia este cuvantul de ordine de la care porneste si cu care se termina munca nostra din aceasta toamna. Incepem treaba prin a aduna toate plantele uscate din gradina. Daca avem flori care si-au depasit durata de viata, trebuie scoase din pamant. La fel si cele care au fost afectate de daunatori. Acestea trebuie smulse din radacina pentru a ne asigura ca parazitii nu se raspandesc.

Totodata, buruienile trebuie smulse cu tot cu radacini, pentru ca astfel prevenim cresterea acestora si anul viitor. Pentru cine are copaci fructiferi, acestia trebuie curatati de ramurile uscate.

In cele din urma, nu uitati sa va ocupati de frunzele uscate; si acestea trebuie adunate in mod regulat. Chiar daca ne vor da ceva bataie de cap, frunzele uscate trebuie adunate zilnic, folosind o grebla sau chiar un aspirator pentru frunze, iar partea buna este ca le putem folosi pentru compost.

Dupa ce am curatat gradina de tot ce era inutil si daunator, trebuie sa plantam noii bulbi pentru a ne asigura ca sezonul viitor va fi unul plin de culoare.

Cativa dintre cei mai comuni bulbi de toamna care se pot planta in urmatoarele saptamani sunt cei de zambile, anemone, crini, crizanteme, narcise, irisi, lalele.

Totodata, inceputul de toamna este momentul ideal pentru a planta arbusti si pomi fructiferi, dar si cateva legume.

Gazonul reprezinta unul dintre cele mai simple, dar si ambitioase proiecte de gradinarit.  Pentru a ne bucura de acest rezultat, trebuie sa actionam in aceasta toamna si sa plantam seminte de gazon. Perioada optima pentru plantarea gazonului in toamna este septembrie – pana pe la finalul lui octombrie. In cazul in care vremea buna tine cu noi, veti apuca si sa tundeti gazonul pana cand sezonul rece se va instala in adevaratul sens al cuvantului.

Plantele la ghiveci care s-au desfatat afara sub razele soarelui in perioada calda trebuie adapostite in casa in sezonul rece. Totusi, s-ar putea sa avem si plante la ghiveci de dimensiuni mai mari pe care nu le putem muta in interior. In acest caz, le putem oferi protectie pe timpul iernii, acoperind ghiveciul cu rogojini sau paturi, iar planta poate fi acoperita cu paie sau crengi de brad.