MONICA ILIE: „CEI DE LA PNL TÂRGOVIȘTE NU SUNT DECÂT NIȘTE VÂNZĂTORI DE ILUZII! NU CUNOSC REALITATEA DIN TEREN ȘI DAU DOVADĂ DE IPOCRIZIE”

MONICA ILIE: „CEI DE LA PNL TÂRGOVIȘTE NU SUNT DECÂT NIȘTE VÂNZĂTORI DE ILUZII! NU CUNOSC REALITATEA DIN TEREN ȘI DAU DOVADĂ DE IPOCRIZIE”

În conferința de presă de astăzi, organizată de către PSD Dâmbovița, Monica Ilie, viceprimar al municipiului Târgoviște, a adus în atenția publică aspecte ce au în vedere sistemul educațional românesc, punând totodată accentul pe incorecta guvernare PNL.
„Pentru că ne aflăm în plină campanie electorală, iar școala a început de o săptămână, șchiopătând la nivel național și cu norme scoase pe ultima sută de metri, am să abordez astăzi două subiecte care au legătură cu sistemul educațional, tocmai pentru că vreau să scot în evidență ipocrizia membrilor PNL, atât la nivel central, cât și de la nivel local”, spune aceasta.
Monica Ilie a ținut să prezinte câteva fapte ce au legătură cu proiectul propus în urmă cu câteva luni de către PNL Târgoviște, „After School în școli pentru fiecare copil”.
„Pentru că multe au fost promisiunile care s-au făcut din partea competitorilor politici și multe au fost iluziile care s-au vândut târgoviștenilor pe afișele electorale, distribuite din partea celorlalte partide. Vreau să vă aduc aminte un subiect legat de programul de AfterSchool. Știți că au venit cei de la PNL Târgoviște în fața dumneavoastră și au propus, au promis și au vândut o poveste frumoasă că ei vor face AfterSchool pentru ciclul primar în toate unitățile de învățământ din Târgoviște”, declară Monica Ilie.
Conform spuselor acesteia, proiectul nu poate fi implementat, deși ar fi fost foarte util.
„Dacă vă amintiți, în martie 2019 când PNL-ul era în opoziție, doamna Raluca Turcan a făcut o propunere a unui proiect cu AfterSchool generalizat. Probabil că de aici s-au și inspirat. Doreau să vină în ajutorul copiilor preșcolari și celor din ciclul primar, inclusiv clasa a 4-a, prin acordarea unor tichete valorice de 400 de lei de copil, lunar, astfel încât copiii să nu mai petreacă timpul singuri, să fie sub supraveghere și așa mai departe.
Undeva în luna iunie-iulie 2019 legea a fost adoptată și promulgată de președinte, iar acum trebuia să fie pusă în aplicare. Și, ca să dovedim că este foarte ușor când stai pe margine să emiți tot felul de teorii și să faci tot felul de promisiuni fără a cunoaște realitatea efectivă din teren, s-au gândit aleșii PNL, inclusiv doamna Turcan care a propus această lege să revină asupra ei, pentru că nu o pot pune în aplicare. Dumnealor motivează: «ținând cont de faptul că alocarea acestor sume în totalitatea lor din bugetul de stat pentru activități de tip școală după școală ar periclita grav echilibrul bugetului de stat în perioada de criză generată de coronavirus, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență». Și au în pregătire Ordonanța de Urgență care limitează accesul copiilor la programele de AfterSchool așa cum a fost proiectul de lege adoptat. Limitează în sensul că scot preșcolarii din proiect, din programul de AfterSchool, și diminuează indicatorul social de referință, înjumătățindu-l, de la 400 de lei, părinții vor primi la solicitarea acestora, 200 de lei”, spune Monica Ilie.
Aceasta spune totodată că îi este dificil să creadă că guvernanții PNL vor reuși să pună în aplicare acest proiect de lege, având în vedere modul în care a fost organizat începutul anului școlar. După 6 luni de zile guvernul PNL nu a reușit să emită un ghid care să poată fi pus în practică și nu a reușit să facă o achiziție de tablete sau o achiziție de măști măcar pentru situațiile de urgență.
„Acest proiect de lege, iată, trebuia să se întâmple de la începutul anului, însă nu a fost adoptată nici această ordonanță prin care doresc să îl modifice. După aceea, va trebui să se întocmească o listă a unităților de învățământ care să fie înaintată către Ministerul Educației și apoi aprobată prin hotărâre de guvern, apoi va trebui să se emită un ordin cu criteriile de eligibilitate, va trebui să se facă achiziția tichetelor pentru educație pe suport electronic. Când se vor întâmpla toate aceste lucruri? Ele trebuiau să fie gata la începutul anului școlar. Așa că domnii de la PNL Târgoviște care propuneau AfterSchool în toate unitățile școlare nu sunt decât niște vânzători de iluzii. Nu cunosc realitatea din teren și dau dovadă de ipocrizie, pentru că mint copiii, profesorii, dar și părinții.”, declară Monica Ilie.
Autor: Miruna Lunescu