You are currently viewing SFÂNTUL DIMITRIE, PROTECTOR AL BUCUREȘTIULUI, A FOST ELIMINAT DIN LOGO-UL CAPITALEI

SFÂNTUL DIMITRIE, PROTECTOR AL BUCUREȘTIULUI, A FOST ELIMINAT DIN LOGO-UL CAPITALEI

În 2017, fără nici o consultare publică a cetățenilor orașului, Primăria Capitalei reprezentată de Gabriela Firea a decis să creeze un „logo” al Bucureștiului. Nimeni din Primărie nu a explicat pentru ce este nevoie de un „logo” când Bucureștiul reconfirmase în 1993 stema sa din 1921 cu Sfântul Dimitrie, ocrotitorul orașului, pe scut.

Elementele de pe stema Capitalei au semnificații istorice și religioase fiind legate de istoria Bucureștiului și a României creștine și reproduc stema stabilită în 1921 de către Comisia consultativă de heraldică, al cărei președinte a fost istoricul Dimitrie Onciu.

Sfântul Dumitru Basarabov este prezent în prim-planul stemei întrucât este patronul orașului București, proclamat ca atare de Mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793) și introdus pentru prima oară pe stema capitalei prin decretul domnesc emis de Alexandru Ioan Cuza în data de 7 decembrie 1864. Este de amintit că în urma ciumei lui Caragea din 1813-1814, când Sfântul a făcut mari minuni în București, evlavia populară a sporit considerabil.

Iată că acum, când Sfântul urmează să fie sărbătorit pe Dealul Patriarhiei și pentru a ajuta poporul român lovit de coronavirus, Guvernul sectant al României vrea să interzică salvarea populației prin minunile Sfântului.

Noul „logo” impus bucureștenilor a fost ales în 2017 după ce Juriul aprobase un alt logo care s-a dovedit un plagiat cras al imaginii reprezentative a Taipeiului, produs de un oarecare timișorean, Narcis Teodor Lupou.

Noul „logo”, am fost informați atunci, a fost creat de Alexandru Mihai Nenciu și reprezintă „un cumul de valori reprezentative pentru București”, potrivit comunicatului de presă dat de Primăria Capitalei. Autorul susține că simbolul este suma a patru edificii reprezentative pentru Capitală, și anume Arcul de Triumf, Palatul CEC, Ateneul și Arena Națională. Într-un oraș care are biserici-bijuterii cu sute de ani vechime, ridicate de mari domnitori ai României, ca Sfântul Constantin Brâncoveanu sau Mihai Viteazul, acestea ar fi clădirile-simbol ale Capitalei, cu „Arena Națională” în frunte. Și această explicație stupidă a trebuit să fie înghițită, fără drept de apel, de peste 2.000.000 de români. Inteligentul logo – care, și el, pare copiat după un logo al orașului Bologna – a costat bucureștenii 50.000 de lei dar adevărata afacere a urmat după, cu inscripționarea lui în sute și sute de mii de exemplare pe diferite suporturi, de la steaguri și bannere la troilebuze și autobuze. Și-uite așa a fost eliminat Sfântul Dimitrie din iconografia Capitalei României. „Chiar dacă se naște mai greu, un logo al orașului este necesar, ca element de identitate, atât pentru locuitorii săi, cât și pentru cei care îl vizitează.

Trebuie sa intrăm în rândul lumii civilizate și în acest domeniu”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la momentul festiv. Cu alte cuvinte, ați înțeles, cu Sfântul Dimitrie pe stemă nu prea eram „în rândul lumii civilizate”… Să mai amintim că de Crăciunul lui 2019, Primăria ne-a oferit în București… fotbaliști și nu scene de Crăciun? Oricum s-ar fi denumit acest exercițiu inutil oligologofren el rămâne un pas către decreștinarea imagologică a României. La anul, când se împlinesc 100 de ani de la instituirea Stemei originale, ar fi cazul să dispară în neant și urâciunea de „logo”.

Sursa: activnews.ro