Pericolul nu a trecut… – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Pericolul nu a trecut… – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Un uriaș cortegiu mortuar iese în fiecare zi din marea cetate a lumii în care trăim. Părinți și copii, tineri și bătrâni, mai devreme sau mai târziu, vor fi conduși pe ultimul drum. Plânsul nu mai ajută și nimeni nu mai vrea să vadă vreun mort. Ascunși de ochii sensibili ai celor care se amăgesc cu satisfacții trecătoare, cei adormiți se odihnesc pentru o vreme în sufletele celor dragi și, pentru o veșnicie, în inima de Tată a Celui ce Și-a trimis Fiul la noi. Acesta, coborât în negura cea mai adâncă a iadului, a eliberat pe strămoșii noștri obosiți de arșița dorului. Oricui i-ar spune „scoală-te”, n-ar mai putea rămâne pe catafalcul plângerii amare. Durerea unei mame văduve are puterea să cutremure un întreg univers când își plânge unicul fiu. De aceea, mai înainte de Înviere, mamele, ca cele ce simt cel mai bine lipsa vieții, au întâietate în fața Celui care lăcrimează pentru toți prietenii săi. Dragostea lor mișcă inima plină de milă a Domnului.
Mai nou, statisticile triste ale deceselor, publicate în exces, îi fac pe mulți să își piardă orice speranță. Boala și moartea sunt atotprezente în sufletele multor oameni care au uitat de Dumnezeul Vieții venit să își cerceteze poporul, atunci și acum. Învierea este cel mai neverosimil lucru pentru cei obișnuiți cu exactitățile științei. Odată plecat, nimeni nu se mai întoarce. Ni se repetă insistent, de mult timp, cât de înapoiați suntem de credem în această teribilă Ridicare. Morții trebuie să rămână așa, ne spun toți specialiștii în viețile noastre care obosesc, la un moment dat, de bătrânețe și plictis. Ne sunt tratate bolile, dar nimeni nu poate zice unui mort “Scoală-te!”. Plecăm de aici sănătoși și singuri pe paturi sterile de spital. Mediul este perfect dezinfectat, sterilizat etc. Murim științific pentru a nu mai învia creștinește. Dar Viața nu ține cont de calcule meschine, făcute de grupuri de comunicare strategică. Nu poate fi controlată de agenți plătiți regește să amendeze pe „nefericiții” care vor să-și trăiască liberi eternitatea clipei.
Da! Ne cuprinde frica atunci când înviază un copil. Același sentiment îi paralizează pe mulți în fața micilor și marilor ecrane. Unii aleg să Îl slăvească pe El, celebrând viața autentică. Alții se ascund crezând că vor supraviețui la infinit. Pericolul nu a trecut! Se poate învia doar când suntem iubiți până la ultima suflare de mame, tați, bunici… Doar lor le suntem încredințați de Domnul atunci când vom fi fost strigați de El. Nicio regulă nu mai funcționează în fața Izvorului Vieții.

Hristos a înviat!

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, profesor al Seminarului Teologic din Târgoviște “Sfântul Ioan Gură de Aur “