Toată lumea este fericită – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Toată lumea este fericită – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

 

Nu merită să ajuți pe nimeni. De o vei face, ești vinovat pentru încurajarea lenei. Nu contează că e vorba de copii sau bătrâni, nu ai făcut bine. Întotdeauna ar fi fost altcineva mai îndreptățit la posibilul tău ajutor. Când ți se face milă, ar trebui să îți faci calcule precise. Să fii la curent cu numărul de beri pe care îl beau părinții unor copii sărmani. Să numeri fiecare bănuț al acestora. Și, într-un final, să ajungi la concluzia unanimă că n-are rost să faci ceva. În tot cazul, în general, avem obiceiul de a vorbi mult fără a face nimic. E cel mai sigur. Te vor crede prost și incapabil. Le vei fi simpatic pentru că te pot critica nestingheriți. Comuniunea este imposibilă, iar solidaritatea un moft.
Nu mișca vreun deget! Cu banii tăi se pot realiza lucruri extraordinare, nu să schimbi destine. De ce să te intereseze atât că unii chiar nu au ce pune pe masă? Că sunt micuți ce au nevoie de un loc al lor? Că indiferența cauzează răni pe viață? Dacă ție nu ți-a fost niciodată foame, nimănui nu-i poate fi.
Cu toate acestea, mai sunt naivi care mai au speranța ca lumea să se schimbe. În pofida indiferenței, a indolenței și a unei lipse acute de educație, sunt unii care cred în umanitate. Anonimi și delicați în dragostea lor, duc greul unor povești triste de viață în spate. Cineva le-a întins o mână de ajutor când le-a fost mai greu. Și nu au uitat niciodată. Au înțeles că lumina bunătății nu trebuie stinsă, plecând urechea la sfaturile pragmaticilor care nu (mai) cred în vreo schimbare.
E mai bine să privești cu răceală drama celui de lângă tine, nu-i așa? Sunt multe vieți distruse din diferite cauze. Cel mai ușor e să le judeci cu asprime. Să pui propria măsură și lor. Și să ajungi, inevitabil, la deznodământul trist al nepăsării. Apropo, ai ascultat vreodată povestea de viață a unui om ajuns la cheremul judecății tale lucide? De vei fi ascultat, ai fi învățat să apreciezi durerea și suferința celui de lângă tine. Iar dacă ești sincer cu tine până la capăt, ai recunoaște că nu ți-a lipsit mult să ajungi ca unul din cei pe care îi disprețuiești atât.

P. S. Nu vă îngrijorați, asemenea om nu există… Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare. Ca de obicei.

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, profesor al Seminarului Teologic din Târgoviște “Sfântul Ioan Gură de Aur “