You are currently viewing Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional

Guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional

După cum a comunicat ministrul de interne, Karl Nehammer (ÖVP), către agenția de presă austriacă – APA, asasinul ucis, pe nume Kujtim Fejzulai, a fost fără îndoială un susținător al miliției teroriste islamiste radicale „Statul Islamic” (IS). El a fost condamnat la 22 de luni de închisoare pe 25 aprilie 2019 pentru încercarea de a călători în Siria pentru a se alătura ISIS. Ministrul de interne a anunțat că tânărul de 20 de ani a fost împușcat de polițiști în vecinătatea Bisericii Sf. Rupert.

Presa austriacă scrie că este incredibil faptul că deși atacatorul era un tânăr de 20 de ani născut şi crescut în oraş, cunoscut serviciilor de informaţii interne ca fiind unul dintre cei 90 de islamişti austrieci care doreau să plece în Siria, s-a putut întâmpla un asemenea lucru.

Poliţia a percheziţionat 15 locuinţe şi a reţinut câteva persoane având legături cu agresorul, a mai precizat ministrul de interne, Karl Nehammer.

Pe 5 decembrie atacatorul a fost eliberat condiționat mai devreme – a căzut astfel sub privilegiile Legii privind tribunalele pentru minori (JGG). Asasinul avea cetățenie atât austriacă, cât și a celor din nordul Macedoniei. ”El a fost echipat cu o centură explozivă fictivă și o armă automată, un pistol și o macetă pentru a efectua acest atac îngrozitor asupra cetățenilor nevinovați”, a spus ministrul de interne.

Kujtim F. avea “rădăcini albaneze”, dar părinţii săi erau originari din Macedonia de Nord, a declarat Florian Klenk, redactorul şef al săptămânalului Falter, într-o postare pe Twitter, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii. Poliţia credea că el nu era capabil să planifice un atentat la Viena, a adăugat Klenk.

În urma atacului terorist de marţi, guvernul austriac a declarat trei zile de doliu naţional, de marţi până joi. ”Gândurile şi compasiunea noastră se îndreaptă către victime, răniţi şi familiile lor în aceste ore foarte dificile pentru Republica Austria”, a spus cancelarul Sebastian Kurz înaintea unei reuniuni a cabinetului său.