You are currently viewing Statul preia activele combinatului siderurgic COS Târgoviște în contul datoriilor bugetare ale companiei

Statul preia activele combinatului siderurgic COS Târgoviște în contul datoriilor bugetare ale companiei

Guvernul a modificat legislația în vigoare pentru a salva Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat în insolvență, în aceleași condiții precum cele avute în vedere în cazul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv ștergerea datoriilor bugetare în schimbul dării în plată a activelor funcționale, procedură reglementată prin OUG nr. 60/2019 inițiată și adoptată de fostul Executiv Dăncilă, menționează profit.ro.

,,Ministerul Economiei are două vești bune în seara asta. Una este legată de modificarea OUG 60 și vă mulțumim că ne-ați sprijinit cu COS Târgoviște. Această modificare va deschide calea recuperării creanțelor bugetare, care în condițiile actuale erau aproape imposibil de recuperat, și reinserției în circuitul economic a activelor funcționale, importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. Salvăm și locurile de muncă, deci este și un impact social. Sunt 1.200 de angajați, dacă pornim, vor mai trebui făcute angajări„, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu, în debutul ședinței de Guvern de joi. Potrivit datelor publice disponibile, COS Târgoviște datorează statului circa 141 milioane lei.

OUG nr. 60/2019 prevede o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare pot da în plată Ministerului Economiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Economiei altor companii de profil.
Acum, această ordonanță a fost modificată astfel încât să poată fi aplicată și în cazul COS Târgoviște.