Orban: Învățământul se va desfăşura în sistem online atâta timp cât nu se constată o reducere semnificativă a cazurilor

Orban: Învățământul se va desfăşura în sistem online atâta timp cât nu se constată o reducere semnificativă a cazurilor

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara, intr-o interventie la un post de televiziune, ca invatamantul se va desfasura in continuare in sistem online atata timp cat nu se constata „o reducere semnificativa” a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2.

Totodata, el a precizat nu se pune problema unei reintroduceri a starii de urgenta, explicand ca starea de alerta ofera autoritatilor instrumentele necesare pentru gestionarea crizei sanitare.

In acest context, premierul a explicat ca „pana la o reducere semnificativa a imbolnavirilor zilnice, invatamantul se desfasoara online”, punctand ca elevii se vor intoarce in banci atunci cand se va constata un „trend descendent consolidat”.

Orban a adaugat ca numarul elevilor care nu au acces la scoala online „s-a redus constant” in ultima perioada si ca Guvernul va gasi solutii pentru elevii care nu au acces la invatamantul pe internet.

Aceasta perioada de suspendare a scolilor nu va fi foarte lunga. Vine vaccinul, speram sa scada in intensitate al doilea val. Atunci cand conditiile epidemiologice vor permite reluarea scolilor in conditii de siguranta sanitara, vom lua aceasta decizie”, a mentionat premierul intr-o interventie la Romania TV.

Referitor la starea de urgenta, prim-ministrul a spus ca nu exista nicio discutie in acest sens. In opinia sa, starea de alerta ofera autoritatilor „instrumente care, daca sunt folosite rational”, pot contribui la gestionarea crizei sanitare.

Premierul a facut apel la primari sa colaboreze cu autoritatile centrale in aplicarea masurilor de prevenire a raspandirii SARS-CoV-2.

Mai avem o problema cu primarii: noi nu putem, de exemplu, sa suspendam autorizatia unei terase care s-a inchis si care nu respecta regulile. Autorizatiile de functionare sunt date de primari si am cerut prefectilor sa ceara concursul primarilor. Primarii trebuie sa se implice si sa foloseasca toate parghiile pe care le au la dispozitie pentru (..) a-i sanctiona pe cei care nu respecta regulile”, a mai spus Orban.