Covid pozitiv. Ce fac? – Psihoterapeut Violeta Constantin

Covid pozitiv. Ce fac? – Psihoterapeut Violeta Constantin

Din ce în ce mai des în jurul nostru auzim despre cunoscuți care ​ fie sunt ​ ​ confirmați cu virusul Covid , fie au pe cineva în familie confirmat covid.​ Pentru că cea mai mare parte trece prin această experiență​ având o formă ușoară/ asimptomatică,​ managementul fricii asociate este cel mai dificil de gestionat. Foarte mulți pacienți care au avut această experiență spun că frica a fost simptomul cel mai pregnant. Întrucât este un diagnostic ​ în jurul căruia planează multă teamă, nesiguranță, impredictibilitate, iar fiecare experiență este subiectivă, am încercat să structurez câteva​ soluții la îndemâna oricui , menite să ajute în această situație , pentru a gestiona frica/ stresul asociat.

1.​ ​ ​ Odihnește -te cât mai mult.​ Somnul este cel mai eficient destresor natural. Totodată, somnul influențează pozitiv capacitatea de regenerare celulară a organismului. Nu-i așa că nu ai mai avut de mult timp șansa de a avea un timp numai pentru odihnă?​ Focusează -te pe partea bună a lucrurilor​ și folosește-te de această ocazie​ să te odihnești!

2.​ ​ ​ Limitează mesajele negative – fie că acestea vin prin​ repetarea știrilor ​ cu puternic conținut negativ ​ și generator de panică, fie prin​ expunerea la conținutul online care , în mod similar, evidențiază mai degrabă informații negative , fie prin interacțiunea cu persoane care transmit propriile frici și îngrijorări.

3.​ ​ ​ ​ Fă lucruri care îți creează stare de bine, care te detensionează, care îți mută concentrarea pe​ gânduri ​ pozitive. ​ ​ Joacă-te cu copiii ( dacă aceștia nu pot fi izolați), reia vechi hobbyuri, realizează taskuri pe care le-ai amânat mult timp.

4.​ ​ ​ Rămâi în contact cu medicul tău de familie. El monitorizează starea ta de sănătate acum, anunță-l dacă apar modificări, fără a abuza, însă, de timpul și disponibilitatea lui.

5.​ ​ ​ Rămâi în contact cu oamenii suportivi – mai ales cu cei care au trecut prin aceeași experiență.​Fricile discutate, împărtășite, sunt pe jumătate rezolvate. Există tendința izolării sociale, iar cei din jurul tău, de cele mai multe ori, din teama de a nu greși în abordarea unor situații delicate, aleg să nu facă nimic.

​ Avem nevoie să fim în contact emoțional unii cu ceilalți, mai mult ca oricând, să fim empatici, să ne pese, să fim suportivi. Trecem împreună prin asta, avem același îngrijorări.

6.​ ​ ​ Ocupă-ți timpul. Cu cât stai mai mult timp degeaba, cu atât există mai mult spațiu pentru a ​ construi și alimenta scenarii iraționale.

7.​ ​ ​ Mișcarea ușoară e importantă. Deși izolați în propria locuință, putem face exerciții usoare – cel mai bun antidepresiv natural.

8.​ ​ ​ Kitul de urgență :​hidratarea – apă/ceaiuri, termometru și ​ ​ pulsoximetru pentru automonitorizare, respectarea indicațiilor medicale, și nu automedicarea.​ Putem folosi orice ajută : sunt strategii​ cu efect anxiolitic​ – ​ rugăciunea, dacă suntem credincioși practicanți , meditația, exerciții de mindfulness.

Violeta Constantin,  Psihoterapeut cuplu și familie , asistent social principal