You are currently viewing Tradiții de Sfântul Andrei. De ce punem grâul la încolțit?

Tradiții de Sfântul Andrei. De ce punem grâul la încolțit?

Luni, pe 30 noiembrie 2020, românii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai importanți sfinți,  pe cel care a creștinat poporul român, pe Sfântul  Apostol Andrei.   Aceasta zi este însoțită de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții, păstrate la romani din cele mai vechi timpuri. Sfântul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus și este considerat Ocrotitorul României și patronul spiritual al românilor.

Această sărbătoare aduce cu sine numeroase superstiții, se consideră că acum se ridică vălul care desparte lumea noastra de cea a spiritelor. Una dintre cele mai îndrăgite tradiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei este obiceiul grâului pus la încolțit.

Grâul se pune la încolțit în noaptea dintre duminică, 29 noiembrie și luni, 30 noiembrie, imediat dupa miezul nopții. Superstiția mai cere ca fiecare membru să își pregătească vasul propriu.

De ce se pune grâul la încolțit în această zi, de fapt? Conform credinței populare românești, această cereală este văzută drept un simbol al belșugului și al prosperității, iar bobul de grâu este considerat sursă a vieții.

Grâul se pune într-un vas cu o deschidere largă, un ghiveci sau chiar o farfurie sau castron. Se poate pune direct în pământ, însă se poate folosi și vata sau un burete, îmbinate cu apa. Dupa ce pregătești vasul, iei o mână de pamant și o pui pe fundul recipientului. Apoi presari boabele de grâu și le acoperi cu încă un strat de pamant.

Dupa ce l-ai plantat, trebuie pus într-o cameră cu multă lumină și căldură suficientă, ca să crească rapid și bogat. După ce a încolțit grâul, boabele nu mai trebuie mișcate. În caz contrar, se vor rupe germenii.

Dacăalegi să foloseștiburete, acesta trebuie să fie nou, pui boabele de grâu peste bureți și îi îmbibi cu apă. Acoperi apoi totul cu o caserolă de plastic, pentru a crea un mediu propice încolțirii. În popor se spune că așa aduci norocul si belșugul în casă. De asemenea, așa cum îți va crește grâul, îți va fi și viața în anul următor. Dacă grâul crește înalt și des, anul va fi bun și vom avea roade.