You are currently viewing MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI -1 decembrie 2020

MESAJUL ÎNALTPREASFINŢITULUI PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI -1 decembrie 2020

Ziua Națională a României reprezintă unul din cele mai importante simboluri naționale, care alături de imn și de tricolor, exprimă identitatea și unitatea noastră românească.

Cu bucurie și speranță, în pofida tuturor încercărilor prin care trecem, mai cu seamă, de cea reprezentată de pandemia cu noul coronavirus și a restricțiilor și limitărilor ce decurg de aici, sărbătorim Ziua Națională cu gândul la viitor, la datoria pe care fiecare generație o avem și anume aceea de a transmite mai departe idealurile și valorile înaintașilor noștri și a lupta pentru țara, neamul și credința noastră.

Pentru noi, la Târgoviște, aceste cuvinte sunt sfinte și au o rezonanță deosebită, pentru că aici este istorica Cetate de Scaun munteană, capitala lui Mihai Voievod Viteazul, primul mare unificator al nostru.

Ortodoxia românească a fost alături de neamul nostru, la toate marile lui momente, sprijinind efortul de eliberare de sub orice dominație străină și contribuind la toate importantele sale realizări, pe plan cultural, educațional și filantropic.

Aducându-ne aminte, cu deosebită evlavie și recunoștință, de toți eroii noștri, căzuți la datorie, acolo unde patria i-a chemat, le suntem recunoscători, căci prin jertfa lor, cei de după ei și noi ne bucurăm de țara noastră, de valorile și credința pe care ei le-au apărat.

Am avut bucuria ca ieri, 30 noiembrie, ziua Sf. Ap. Andrei, Ocrotitorul României, în prezența autorităților de stat centrale, să sfințesc Crucea de pe Caraiman, după lucrări de consolidare și de renovare, care reprezintă un omagiu adus eroilor neamului nostru românesc.

România Mare, pacea, unitatea, solidaritatea și credința străbună, precum și Europa creștină unită trebuie să fie și pe mai departe obiectivele noastre, comoara cea mai de preț pe care avem obligația de a o încredința urmașilor noștri, ca luptă și testament al generației noastre.

Tututor vă împărtăşesc arhiereşti binecuvântări, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate şi bucurie!

LA MULŢI ANI!

 

† N I F O N,

Arhiepiscop şi Mitropolit