You are currently viewing Klaus Iohannis: Toate restricțiile de acum rămân în vigoare și de Crăciun și de Anul Nou. Restricțiile nu sunt facultative, ci obligatorii

Klaus Iohannis: Toate restricțiile de acum rămân în vigoare și de Crăciun și de Anul Nou. Restricțiile nu sunt facultative, ci obligatorii

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Centrul național de stocare a vaccinurilor anti-COVID-19, din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”.

Iohannis a declarat că imediat după Crăciun va începe campania de vaccinare, dar că prima tranșă de doze va fi una simbolică. Cele zece mii de doze vor fi folosite pentru vaccinarea personalului medical din spitalele COVID din prima linie. Șeful statului a adăugat că începând cu ianuarie sunt așteptate o sută de mii de doze de vaccin pe săptămână.

,,Aici la Cantacuzino s-a creat un centru special. Toate dozele vor veni inițial aici, după care vor fi distribuite în țară. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă, un flux pentru persoane.

Containerul este o mostră care poate fi replicat rapid și folosit în zonele unde nu există altă posibilitate. 

Am discutat cu cei implicați procedurile și felul cum se transportă. Totul este organizat. Lucrurile vor funcționa. Imediat după Crăciun intrăm direct în campania de vaccinare.

Dozele de vaccin vin în tranșe. Prima dată vine o tranșă simbolică de zece mii de doze, care va fi administrată în acest an. Începând din ianuarie vin doze mai mari, noi credem că cel puțin o sută de mii de doze sau mai multe, dacă vom putea să vaccinăm mai mult. În prima etapă va fi vaccinat tot personalul medical, în a doua – personalul esențial. În martie-mai credem că va fi faza când vaccinăm populația generală.

Recomandăm tuturor să se vaccineze. Vaccinarea e singura cale de a scăpa de pandemie.

Vom avea diferite tipuri de vaccin. Toate sunt foarte bune și respectă cele mai înalte standarde europene. Toate sunt eficiente și sigure. În acest fel vom putea, dacă ne vaccinăm, să scăpăm de pandemie. Până atunci, trebuie să avem grijă și să respectăm restricțiile,” a precizat președintele.

Președintele a insistat pe faptul că toate restricțiile rămân în vigoare de sărbători și a făcut apel la populație ca ”în timpul sărbătorilor, dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia”.

,,Am observat că multă lume e interesată de ce va fi de sărbători. Toate restricțiile de acum rămân în vigoare și de Crăciun și de Anul Nou. Restricțiile nu sunt facultative, ci obligatorii. Este interesul fiecăruia să le respecte, ca să nu ajungă el sau copilul lui sau părintele lui în spital. Această măsuri sunt gândite pentru a ne păzi de boală.

Există dispozitive suplimentare organizate de MAI: cei care nu înțeleg de vorbă bună vor fi amendați.

Cred, totuși, că majoritatea românilor înțelege rostul restricțiilor, a măștilor și a distanțării. Este foarte clar că aceste măsuri sunt corecte. Observăm asta pe zi ce trece. Cu toții vedem datele oficiale care se comunică zilnic – numărul cazurilor, de la o zi la alta, nu mai este în creștere. Lucrurile s-au stabilizat și se poate observa chiar o mică scădere. NU este momentul pentru relaxare. Chiar dacă începe campania de vaccinare, până nu va fi toată lumea vaccinată, nu ne putem relaxa. 

În timpul sărbătorilor, dacă vreți să vă fie bine, stați acasă cu familia. Vă doresc tuturor multă sănătate!” a încheiat Klaus Iohannis.