Persoanele cu reacții severe la vaccin vor primi compensații

Persoanele cu reacții severe la vaccin vor primi compensații

Orice persoană vaccinată, din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace ale lumii, care a suferit efecte adverse grave, va putea fi compensată. Decizia a fost luată de Organizația Mondială a Sănătăţii, care a anunțat un program destinat tuturor celor care au suferit reacții severe după vaccinurile împotriva coronavirului.

Obiectivul este de a oferi cetățenilor ţărilor sarace o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii în cazurile “rare şi la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX, până la 30 iunie 2022”. În acest fel, persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la tribunale şi să iniţieze procese ce pot fi lungi şi costisitoare.

La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate până în prezent, în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave.

În rare ocazii s-a observat o reacţie adversă la pacienţi cu antecedente de alergii, 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer, sau 2 – 3 cazuri la un milion la vaccinurile de la Moderna, potrivit statisticilor realizate de SUA.

AUTOR: F. S.