Primăvara din fața ta – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Primăvara din fața ta – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

 

Înfiorat de prezența ei, ai acea teamă să nu rostești ceva care să risipească Taina Vieții întrupate. Te simți, deodată, copil și bărbat în toată firea. Întreaga forță de care ești capabil e menită, de fapt, să o ocrotească. Neatent, poate că ai uitat ce te-a făcut să te îndrăgostești de ea. Dragostea mamei te-a inspirat în orice îmbrățișare de care ești capabil. Surâsul ei te-a învățat să râzi sau să zâmbești. Iar dacă ai fericirea să fii tatăl unei fete, trebuie să poți iubi de două ori mai mult.
Te refugiezi într-un mărțișor când ai o Primăvară în față. La fel, într-un cadou, atunci când Sărbătoarea are chipul ei. Și nu reziști la atâta Frumusețe. Îți cauți fiecare cuvânt cu grijă, îl șlefuiești ca pe un diamant și te lași purtat de Poezie. E singura Cale la inima aceea care poate bate și pentru tine. Pentru că are un simț extraordinar al fiecărui sunet și aude ceea ce tu nu mai poți spune. Rămâi înmărmurit în fața Iubirii, ca întotdeauna.
Absența ei creează imensitatea Dorului. Strivit de neputința de a rezista începi să strigi, să cânți și să invoci Aleanul. Nu ai știut să prețuiești Prezența. De aceea, norul gros al unui întuneric de acolo, te-nvăluie în rotocoalele-i de fum. Te-afunzi încet în moarte pentru a reînvăța ce-nseamnă Omul și cum se naște el.
Te-așezi în capătul unei lumi căreia i-ai uitat frumusețea ca să contempli începuturi în care de mult nu mai credeai. Cum ai putea iubi Prezentul dacă nimic din ce a fost nu mai cunoști? Cum poți vorbi de Dragoste într-un univers al urii reci? Nu pot lăsa s-aluneci în neființa ei. Te strig, deși nu mai auzi ecouri. Te chem, deși tu nu știi să răspunzi. Te-aș învăța a Vieții taină, dar mai întâi tu trebuie să riști: să fii, să cazi, să nu mai fii iubit.
Începi să îmi vorbești de emoții. Esența a ceea ce ești e ea, aceea pe care te-ncumeți s-o iubești. Și nu îi mai lăsa mâna să cadă din a ta. Căldura aceea te face să trăiești. Lasă-te-mbrățișat de adierea unui parfum ce n-ai să-l poți uita, vreodată!

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, profesor al Seminarului Teologic din Târgoviște “Sfântul Ioan Gură de Aur “