You are currently viewing Traian Băsescu, detalii despre dosarul Flota: Vă asigur că nimeni nu s-a îmbogățit de pe urma flotei

Traian Băsescu, detalii despre dosarul Flota: Vă asigur că nimeni nu s-a îmbogățit de pe urma flotei

Fostul președinte al României, europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a vorbit duminică seara în emisiunea ”Culisele statului paralel”, despre dosarul ”Flota”. El a explicat cum s-a derulat anchetă și a precizat că starea proastă în care se aflau navele nu permitea altă soluție decât vânzarea.

Nu au fost două dosare, numai că procurorii, când au stabilit prejudiciul, nu au înțeles nimic. Au luat contracte comerciale și au făcut 110 bibliorafturi. Eu, ca să mă apăr, a trebuit să copiez 110 bibliorafturi care erau în engleză. Respectivii domni procurori vorbeau cu dificultate limba română… Au dat unui salariat al DNA-ului să facă un raport tehnic și a scris 300 de milioane pagubă. Când s-a obținut expertiza, 86 de oameni, care au stat cu sechestrul pe case ani de zile, au fost scoși de sub urmărirea penală. Pe mine nu m-au putut scoate pentru că eram sub imunitate, de aceea s-a făcut, în 2015, o ordonanță specială de scoatere. Oricine a semnat o retragere de pavilion românesc a mers la grămadă în dosar… A fost prostie cât cuprinde, nu o comandă politică. Nu văd cine ar fi făcut o comandă politică, la dimensiunea pe care o aveam atunci, nu cred că eram o țintă (…). Sunt lucruri pe care procurorii nu le-au înțeles. Dacă vorbim de partea comercială, este un adevărat dezastru în ceea ce privește înțelegerea procurorilor”, a spus fostul președinte.

Băsescu a explicat că, atunci când se discută despre acest dosar, trebuie să fie cunoscute date despre starea tehnică a navelor.

Cert este că flota nu putea să reziste dacă nu se vindea să se scoată un ban pe nave, atât cât s-a putut scoate. Din cauza stării tehnice, trebuiau băgați bani pe care România nu îi avea și nici nu îi putea obține de la bănci. (…) În timpul meu, s-au vândut 24 de nave pentru care s-a dat aprobare de la CSP, aveau vechime de 25 de ani. Nu a avut nicio treabă Ministerul Transporturilor. În rest, flota a fost integral transferată la FPS și a fost privatizată pe măsură ce au existat cereri. Vă asigur că nimeni nu s-a îmbogățit de pe urma flotei”, a mai spus fostul președinte, conform cu realitatea.net