China creează o monedă digitală națională

China creează o monedă digitală națională

Guvernul chinez va emite cash digital, o monedă digitală care va fi controlată de banca centrală a ţării, care va și emite noii bani electronici. China devine astfel primul stat care va avea o monedă digitală națională,  ceea ce va determina o reorganizare a lumii financiare, la nivel mondial.

Beijingul îşi poziţionează de asemenea yuanul digital pentru utilizare la scară internaţională, acesta urmând să nu fie legat de sistemul financiar mondial, unde dolarul american este rege de la cel de-al doilea război mondial, notează The Wall Street Journal, citat de Mediafax. China îmbrăţişează digitalizarea în multe forme în încercarea de a căpăta un control mai centralizat şi a avansa în domeniul tehnologiilor viitorului.

În ultima vreme, băncile centrale şi-au accelerat cursa pentru crearea de monede digitale, iar investitorii sunt în alertă. La începutul acestui an, Banca Reglementelor Inter­naţionale (BIS) şi-a publicat ultimul studiu care indică faptul că 86% dintre cele 65 de bănci centrale cu care a discutat lucrează la o monedă digitală.

În SUA, Wall Streetul urmă­reşte cu îngrijorare eforturile băncii centrale americane de a crea o alternativă electronică la bancnotele purtate de americani în buzunare, sau ceea ce unii numesc dolar digital sau Fedcoin. În iulie, oficialii Fed Boston şi Massachusetts Institute of Technology, care au dezvoltat prototipuri legate de o platformă pentru dolarul digital, îşi vor face publică cercetarea.

Şi Banca Centrală Europeană lucrează la un euro digital, acesta urmând să devină realitate în următorii cinci ani, a anunţat recent preşedinta băncii, Christine Lagarde.

Banca centrală a Japoniei este ultima care s-a alăturat eforturilor altor bănci centrale de lansare a unei monede digitale, lansând o serie de experimente pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei monede digitale.