Deputat Ionuț Vulpescu: “în fiecare lună, în jur de 500 000 de euro sunt virați de Loterie către Fondul Cultural Național”

Deputat Ionuț Vulpescu: “în fiecare lună, în jur de 500 000 de euro sunt virați de Loterie către Fondul Cultural Național”

Un sprijin semnificativ vine de la Loteria Română, către proiectele culturale din România, prin finanțarea cu 2% din câștigul lunar. Deputatul Ionuț Vulpescu spune că măsura i se datorează în mare măsură, intrucât a promovat-o pe când era ministru al culturii.

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a anunțat alocarea a 15 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor și programelor culturale în sesiunea II/2021.

Faptul că AFCN poate face acest lucru se datorează unei Ordonanțe de Urgență pe care am promovat-o în primul mandat de ministru al Culturii, prin care Fondul Cultural Național (FCN) este alimentat lunar cu 2% din încasările Loteriei Naționale.

Astfel, în fiecare lună, în jur de 500 000 de euro sunt virați de Loterie către FCN, pentru susținerea în special a proiectelor culturale independente. Fără această măsură, AFCN ar fi dispărut, pur și simplu, deoarece ar fi avut conturile goale.

Astăzi, în vremuri de pandemie, se vede cât de inspirată a fost această decizie, în urma căreia aproximativ 35 de milioane de euro, până acum, au putut fi folosiți pentru a finanța proiecte culturale”, a scris fostul ministru al culturii, pe pagina sa de Facebook.

AUTOR: F. S