Astăzi este “Ziua Națională a Inimii”; 60% din decesele înregistrate, anual, în România, sunt cauzate de boli cardiovasculare

Astăzi este “Ziua Națională a Inimii”; 60% din decesele înregistrate, anual, în România, sunt cauzate de boli cardiovasculare

Astăzi, în România, este marcată Ziua Naţională a Inimii, un bun prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate din țara noastră.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional fiind provocate de boli cardiovasculare.

De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare.

Faptul că, dintr-un număr de 250 de mii de decese înregistrate în România anual, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară ne plasează pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria şi Ungaria.

Nici pe plan mondial situația nu arată prea bine. O statistică făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de Mediafax,  arată că anual, în lume, se înregistrează 17 milioane de decese cauzate de boli de inimă. Mai grav este că OMS estimează până în anul 2030, o creştere a bilanţului până la aproximativ 24 milioane.

În plus, un studiu realizat de INSP pe un eşantion de aproximativ 12.000 de persoane arată că în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare există o probabilitate de aproape trei ori mai mare de evoluţie către deces în cazul bolnavilor de COVID-19, comparativ cu restul pacienţilor.

În acest context, trebuie ținut cont că un bun control asupra principalilor factori de risc, tutunul, dieta nesănătoasă şi inactivitatea fizică, poate duce la reducerea deceselor.

AUTOR: F.S.