You are currently viewing Ionel Petre: doar autoritățile noastre competente sunt responsabile de împușcarea ursului Arthur

Ionel Petre: doar autoritățile noastre competente sunt responsabile de împușcarea ursului Arthur

Doar autoritățile noastre competente sunt responsabile de împușcarea ursului Arthur. Aceasta este părerea exprimată „în cunoștință de cauză” de fostul vicepreședinte al agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Ionel Petre. Dâmbovițeanul subliniază că procedura de aprobare a recoltării unui exemplar de urs în România este una extrem de complicată, care implică multe instituții, ceea ce presupune o vină comună, atunci când astfel de evenimente nedorite se petrec.

„Despre urși… dar în cunoștință de cauză și pe înțelesul tuturor!

Faptul ca suntem o țară cu capul plecat în care prinții lumii se distrează deoarece, la noi se poate este cunoscut și parțial adevărat. Asta însă trebuie să nu ne arunce în ridicol declarând tâmpenii pe acest subiect pentru că doar autoritățile noastre competente sunt cele responsabile.

Cum asta? Iata!
Recoltarea unui exemplar de urs (carnivore mari) se face în scop științific, pentru siguranța cetățeanului sau din motive de sănătate a exemplarului(vezi OUG 57/2007). Dacă un exemplar de urs produce pagube într-o gospodărie atunci proprietarul se adresează primăriei care împreună cu Agenția Județeană de Mediu întocmește documentația iar gestionarul fondului cinegetic solicita Ministerului Mediului o derogare ce se aproba prin Ordin de Ministru pentru relocare, capturare sau recoltare. Prin OM sunt stabilite condițiile de recoltare iar gestionarul desemnat trece la extragerea exemplarului cu ajutorul „personalului specializat din cadrul instituției”
După recoltare de întocmește un raport în care sunt trecute detaliile referitoare la extragere care ajunge la minister.

P.S. procedura este mai complicată și nu se obține ușor dar am sintetizat pentru toată lumea.

Cine are urechi de auzit … !” , scrie Ionel Petre pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S.