You are currently viewing Cele mai mari scăderi ale PIB-ului, în timpul pandemiei, le-au înregistrat județele Dâmbovița, Argeș, Satu Mare și Teleorman

Cele mai mari scăderi ale PIB-ului, în timpul pandemiei, le-au înregistrat județele Dâmbovița, Argeș, Satu Mare și Teleorman

Pandemia a afectat inegal, din punct de vedere economic, județele țării. Contracția medie națională a Produsului Intern Brut a fost anul trecut de 4,4%.

Cele mai mari scăderi le-au înregistrat județele Argeș (-9,3%), Dâmbovița, Satu Mare și Teleorman, cu câte 8%.

La polul opus, PIB-ul județului Buzău a fost aproape neatins de criză, cu o scădere minoră de -0,2%, spre deosebire de învecinata Brăilă cu o contracție de peste 7,5%. Clujul a scăzut cu doar 1,1%, în vreme ce județele comparabile, Timișul sau Constanța au coborât cu 5,6%, respectiv 7%.

Profesorul Mircea Coșea a explicat la Digi24 că aceste diferențe existau de la un județ la altul, dar acum au fost forțate de pandemie.

Pandemia a atacat în funcție de structura fiecărui județ în parte și în funcție de modul în care autoritățile au acționat. Pandemia doar a scos în evidență această dezvoltare inegală care ne va aduce la incapacitatea de a ieși din această situație de dezechilibru”, a spus el.

Coșea a subliniat că nu există o viziune unitară de abordare a problemelor de la un județ la altul și că este necesar ca la nivel local să se ia decizii serioase.

Altfel, vom avea probleme și cu migrarea forței de muncă, și cu diferențe mari între puterea de cumpărare dintr-o zonă față de alta, și cu inegalitățile sociale, așa cum diferența de resurse a făcut diferența în timpul școlii online.

Ieșim cu o țară inegal dezvoltată, cu o populație care a suferit inegal.

Toate județele au potențial de dezvoltare, dificultatea constă în faptul că nu există o viziune în legătură cu dezvoltarea, s-a lucrat pompieristic de la o perioadă la alta„, a spus Coșea.

AUTOR: F.S.