You are currently viewing Bolnavul ignorat de ai săi… – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Bolnavul ignorat de ai săi… – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

 

Mulțimea orbilor, șchiopilor și a uscaților poate da acel sentiment al uitării, al singurătății și al disperării. Chiar dacă îngerul se coboară din când în când pentru a tulbura apa Vitezdei, unii așteaptă și 38 de ani pentru a se vindeca. Boala mea e mai importantă ca a lui, suferința mea e mai grea decât a lui și, peste toate, urgența vindecării mă privește direct. Toți ceilalți mai au de așteptat până se vor fi terminat, în sfârșit, neputincioșii acestui veac.
Pentru cel bolnav, timpul are un cu totul alt înțeles. Viața curge în ritmul epuizării diferitelor șanse de se ridica de acolo. Să auzi zilnic tristele povești de tinerețe, să rememorezi accidente teribile, să fii spectatorul unor situații dramatice. Anticameră a morții, boala se transformă într-un exercițiu al Învierii. Când ești pe propriile picioare, slăbănogeala celui de lângă tine pare irecuperabilă. Ești dispus să crezi doar în cea proprie. Așa e și cu Învierea: ai fi dispus să o asumi la nivel personal, dar să o abandonezi, în ceea ce-i privește pe ceilalți. Suntem mistuiți încet de un egoism corodant. În fond, nu ne putem bucura de propria ridicare/înviere, ignorând-o pe a celorlalți.
Devenită o adevărată povară, Sâmbăta a fost înțeleasă în afara omului: nu poți fi vindecat atunci, chiar dacă ai așteptat mulți ani Omul. Sărbătoarea înseamnă Înviere, ziua pe care a făcut-o Domnul că să ne bucurăm și să ne veselim întru ea. Deci, un timp în care nu mai există durere, întristare sau suspin. Și bucuria nu poate fi deplină când celălalt suferă, așteptându-și Fratele să îl arunce în scăldătoare. Dumnezeu S-a făcut Om tocmai pentru ca niciun paralitic să nu mai poată spune: „Nu am om…”. Am priceput total eronat Sărbătoarea: ea nu este despre datorie, ci despre dragostea față de Celălalt. Veșnicia care ne îmbrățișează clipă de clipă.
Punem pe seama doctorilor, a șansei sau a extraordinarei capacități a tehnologiei vindecarea noastră. Doar că, discret și smerit, El lucrează prin toți acei oameni care stau la căpătâiul nostru. Așteaptă să-L aflăm, să-L cunoaștem și să-I Spunem pe nume: Iisus Hristos. El este Cel care spune slăbănogului să nu mai păcătuiască pentru a nu-i fi mai rău. Pentru că suntem mult prea convinși de dreptatea noastră imaculată și nu mai vedem păcatul ca și o boală ce ne paralizează interior, lăsându-ne pradă uitării și învierii osândirii. Când credem în Înviere, nu mai putem ignora nicio suferință…

Pr. Prof. Alin Marian Pleșa, profesor al Seminarului Teologic din Târgoviște „Sfântul Ioan Gură de Aur „