You are currently viewing Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită cadou de Nicolae Ceaușescu de la ultimul șah al Iranului, a fost vândută cu suma de 95.000 de euro

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită cadou de Nicolae Ceaușescu de la ultimul șah al Iranului, a fost vândută cu suma de 95.000 de euro

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, primită cadou, în 1974, de Nicolae Ceaușescu de la ultimul șah al Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, a fost vândută în cadrul licitației All Star Game, organizată de Casa Artmark, cu suma de 95.000 de euro, prețul de pornire fiind de 4.000 de euro.
Înființat în 1907, Hillman este unul dintre cei mai vechi producători auto din Marea Britanie. După Al Doilea Război Mondial, marca a fost cumpărată de Chrysler, iar în 1967 a fost lansat modelul Hunter. Hunter a fost, de fapt, o platformă pe baza căreia s-au construit nenumărate modele: Arrow, Sunbeam, Hunter, Vogue sau Sceptre sunt câteva dintre numele sub care Chrysler a promovat micuțul automobil britanic.
Din 1967, Hillman a început să producă automobile în Iran.

Modelul Paykan, produs sub licență Hillman de Compania Națională Iraniană (ulterior transformată în Iran Khodro), avea să devină unul dintre cele mai longevive automobile, fiind produs aproape 40 de ani, până în 2005.
Paykan a avut în Iran impactul pe care l-a avut Dacia în România, fiind, o bună perioadă de timp, mașina națională și un simbol al dezvoltării industriale a țării. Între România și Iran relațiile erau cordiale, cum se spunea în limbajul vremii, primele contracte comerciale fiind semnate în 1966, anul în care Nicolae Ceaușescu a devenit președintele României, iar Mohammad Reza Pahlavi a fost în vizită oficială la București.
În 1974, Șahul i-a făcut cadou lui Ceaușescu un automobil Hillman Hunter Paykan fabricat în Iran. Cântărind 924 kg, automobilul are un motor de 1,5 litri, în patru cilindri, care dezvoltă 54 CP, cuplat la o cutie de viteze manuală cu patru trepte. Viteza maximă atinsă de Paykan este de 145 km/h. Vehiculul a rulat doar 2299 kilometri.