Ministrul Ciucă, prezent la exercițiile militare din seria DACIA 21 LIVEX

Ministrul Ciucă, prezent la exercițiile militare din seria DACIA 21 LIVEX

,,Ziua de astăzi a fost dedicată activităților în teren. Am asistat la două exerciții din seria DACIA 21 LIVEX, în localitățile Jegălia, jud. Călărași, și Frecăței, jud. Brăila. Sunt două zone importante unde se desfăşoară aplicaţii militare specifice, bazate pe scenarii diferite dar cu exerciţii corelate.

Exercițiul organizat de Comandamentul Logistic Întrunit în poligonul de la Jegălia a urmărit declararea capacității operaționale inițiale a Grupului de Suport Logistic Întrunit, o structură nucleu menită să asigure suportul logistic pe timpul executării unor operații întrunite.

Dintre elementele urmărite, sprijinul logistic, capacitatea de sprijin a națiunii gazdă și mobilitatea militară au reprezentat componentele importante ale aplicaţiei militare, acestea fiind verificate cu scopul adaptării la situaţii reale de luptă şi pentru îmbunătăţirea acestor paliere pe parcursul planificării și desfășurării exercițiilor noastre întrunite și multinaționale.

La exercițiul “ARGEDAVA 21”, organizat de Divizia 2 Infanterie, la care participă peste 1.300 de militari și sute de mijloace tehnice din forțele terestre, aeriene și navale, am asistat la o aplicaţie de antrenament care a inclus în scenariu și forțarea traversării Dunării în zona localității Frecăței. Folosind tehnica din dotare, militarii au traversat fluviul atât cu amfibiile blindate, cu bărci de asalt cât şi pe poduri de pontoane construite de genişti, totul cu suport aerian apropiat.

Exercițiile de astăzi contribuie la antrenarea comandamentelor, unităţilor și subunităților, fiind un bun prilej pentru verificarea capacității de comandă și control, precum și pentru creșterea nivelului de interoperabilitate dintre unități și comandamente.

M-am bucurat să constat că exercițiile au fost foarte bine pregătite iar militarii sunt instruiți pentru executarea cu succes a misiunilor încredințate. Armata României a parcurs un drum lung în ultimele decenii, ajungând în acest moment la un nivel de pregătire și înzestrare care le permite militarilor să răspundă oportun provocărilor la adresa securității naționale!

Îi felicit pe toți militarii participanți la exercițiile de astăzi pentru efortul depus, pentru dedicarea și profesionalismul de care au dat dovadă!,” a transmis ministrul Apărării Naționale,  Nicolae Ciucă.