Nu scăpăm de ploi cel puțin o săptămână de acum înainte, avertizează meteorologii

Nu scăpăm de ploi cel puțin o săptămână de acum înainte, avertizează meteorologii

Vești proaste de la meteorologi. Se pare că nu scăpăm de ploi prea curând. Cea mai mare parte a țării rămâne sub alerte de furtuni și în orele următoare, avertizează meteorologii. Sunt așteptate averse, vijelii și grindină. Vor cădea cantități mari de apă, iar pe râurile din centrul țării se pot depăși cotele de atenție. 22 de județe, printre care și Dâmbovița, sunt vizate de codul galben până la ora 22.00, iar instabilitatea este așteptată să se mențină până la începutul săptămânii viitoare.

„Ne așteptăm în următoarele ore la manifestări de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate de averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze la rafală ce pot depăși 50-55 de kilometri pe oră, local vijelii și căderi de grindină, cantități de apă pe secvențe scurte ce pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat”, a declarat, la Digi24, Elena Mateescu, director ANM.

Se pare că tendința de instabilitate se menține și la finalul săptămânii și chiar în primele zile ale săptămânii viitoare. Ameliorări pot apărea, abia peste o săptămână, a mai spus Mateescu.

„Instabilitatea rămâne de interes și în acest sfârșit de săptămână și chiar primele zile din săptămâna viitoare, pentru că, din nou, un front atmosferic dinspre partea de vest, nord-vest a țării se va extinde începând de duminică și în restul țării, astfel încât în primele zile ale săptămânii viitoare vorbim din nou despre astfel de fenomene”, a declarat directorul ANM. Ea a adăugat că, în ciuda ploilor, vor fi și perioade însorite, astfel că temperaturile pot fi ridicate.

„Rămân de interes și mâine și până la sfârșitul săptămânii valori maxime între 21 și 27, 28 de grade Celsius. Duminică, însă, vom observa o ușoară scădere, sub influența masei de aer care va aduce și acele cantități de precipitații. Vorbim, cel puțin în partea de vest, de temperaturi care nu vor mai depăși 23-24 de grade, după care spre sfârșitul de săptămână, mai ales vinerea viitoare, să consemnăm din nou valori de peste 29-30 de grade în partea de vest, sud-vest a țării.”

AUTOR: F.S.